IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращаването на добива и подкрепата от Китай задържат цената на петрола над 80 долара за барел*

Трейдърите ще следят данните за БВП на Китай и отчети на американски компании за признаци за политиката на Фед

11:20 | 17.04.23 г.
Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цената на петрола нараства леко в понеделник, подкрепена от плановете на ОПЕК+ да намали добива, а инвеститорите следят икономически данни от Китай за признаци за възстановяване на търсенето от втория по големина потребител на петрол в света, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавят 6 цента до 86,37 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с три цента до 82,55 долара за барел.

И двата контракта записаха четвърти седмичен ръст миналата седмица, най-дългата поредица от средата на 2022 г., след като Международната агенция за енергия (МАЕ) прогнозира рекордно търсене през 2023 г. от 101,9 млн. барела дневно, повече с 2 млн. барела дневно спрямо миналата година.

Но МАЕ предупреди в месечния си доклад, че понижаването на добива, обявено от производителите от ОПЕК+, може да задълбочи дефицита при предлагането на петрол през второто полугодие на тази година и това да навреди на потребителите и на възстановяването на световната икономика.

Растящите разходи за доставките на суров петрол от Близкия изток, които покриват над половината от търсенето в Азия, вече свиват маржовете на рафинериите и ги карат да търсят доставки от други региони.

Рафинериите увеличават също производството на бензин преди засиленото търсене през лятото, а в същото време намаляват производството на дизел заради влошаването на маржовете.

В същото време износът на петрол от Северен Ирак към турското пристанище Джейхан остава блокиран, почти три седмица след като арбитражен съд постанови, че Анкара дължи на Багдад компенсация за неразрешен износ.

Инвеститорите ще следят данните за брутния вътрешен продукт на Китай тази седмица, които се очаква да бъдат положителни за цените на суровините, коментира анализаторът от CMC Markets Тина Тенг.

Отчетите на американски компании също може да дадат представа за политиката на Федералния резерв и траекторията на долара, допълва тя.

Американската валута засилва позициите си на фона на повишаването на лихвите, като прави деноминирания в долари петрол по-скъп за притежателите на други валути.

Трейдърите очакват Фед да повиши лихвите през май с още четвърт процентен пункт и отложиха за края на тази година очакванията за понижаване на лихвата, каквото обикновено се предприема при забавяне на икономиката.

Пазарът дава 78% шанс за повишаване на лихвата с 25 базисни пункта през май и понижаване с по-малко от 60 базисни пункта до края на годината, отбелязва анализаторът от IG Тони Сайкамор.

„Това означава, че някои подкрепящи фактори за търсенето на суров петрол от очакванията, че Фед ще понижи лихвите започват да избледняват“, допълва той.

*Информацията е актуална към 10,45 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 17.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още