IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в броя на свободните работни места в САЩ се ускорява през март

Междувременно съкращенията се увеличават, което сигнализира за спад в търсенето на работници, сочи ново проучване на Министерството на труда

18:20 | 02.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на спад в броя на свободните работни места в САЩ през март е по-голям от прогнозираното, като междувременно съкращенията се увеличават, което сигнализира за спад в търсенето на работници, съобщава Bloomberg, цитирайки доклад на Министерството на труда.

Броят на наличните свободни позиции в американската икономика отчита спад за трети пореден месец до 9,59 милиона от близо 10 милиона месец по-рано, става ясно от новото пазарно проучване. Това е най-ниското ниво от близо две години насам и изостава на средната оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти.

Данните сочат постепенно забавяне на търсенето на работна ръка, което в крайна сметка трябва да доведе до по-добър баланс на пазара на труда и да облекчи натиска при заплатите. Въпреки че някои компании - особено в областта на технологиите и финансите - съкратиха хиляди служители, пазарът на труда като цяло остава устойчив.

Съкращенията скочиха до най-високото си ниво от декември 2020 г., водени от сектора на строителството, настаняването и хранителните услуги и здравеопазването. Нивото на напускане на служителите също се понижава, което показва зараждащи се опасения относно сигурността на работното място.

Делът на напусналите доброволно служители спрямо общата заетост спада до 2,5% през март, достигайки най-ниското си ниво от две години. Водещи сектори тук са услугите за настаняване и хранене.

Броят на свободните работни места в САЩ се понижава за трети пореден месец, докато съкращенията се засилват. Източник: Министерство на труда на САЩ/Bloomberg Броят на свободните работни места в САЩ се понижава за трети пореден месец, докато съкращенията се засилват. Източник: Министерство на труда на САЩ/Bloomberg

Съотношението на свободните работни места към безработните се понижава до 1,6 през март, най-ниското ниво от октомври 2021 г. На пазар на труда в частния сектор пред пандемията съотношението беше 1,2.

Служителите на Федералния резерв следят внимателно данните от пазара на труда, като изтъкват повишения брой свободни работни места като причина, поради която централната банка може да успее да охлади пазара - и следователно инфлацията - без последващ скок на безработицата. Въпреки това регулаторът прогнозира рецесия по-късно тази година.

Данните за пазара на труда са публикувани в първия ден от заседанието на Фед, което се очаква да приключи в сряда (3 май). Анализатори и икономисти залагат за ново лихвено повишение от страна на централната банка.

В същото време много икономисти очакват комбинацията от насрещни ветрове, като затягане на кредитните условия и упорито ускорена инфлация, да насочи икономиката на САЩ към рецесия тази година. Ключов елемент от това обаче е значителното отслабване на пазара на труда.

Като се има предвид, че компаниите са склонни да отложат наемането на нови служители преди да започнат съкращения, докладът Министерството на труда ще бъде ключов индикатор за силата на пазара през следващите месеци.

Данните предшестват месечния доклад за работните места, който по традиция излиза в петък и който понастоящем се очаква да покаже, че работодателите са добавили 180 000 работни места през април. Икономистите прогнозират нивото на безработица леко да се повиши и средните почасови доходи да нараснат със същия темп като предходния месец.

Някои икономисти поставиха под съмнение надеждността на статистиката на Министерството на труда предвид малкия мащаб на проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още