IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в САЩ затягат условията за кредитиране и отчитат спад на търсенето на заеми

46% от банките са затегнали условията за кредитиране на големи и средни компании, сочи допитване на Фед

22:55 | 08.05.23 г.
Снимка:Ting Shen/Bloomberg
Снимка:Ting Shen/Bloomberg

Американските банки са затегнали стандартите за кредитиране през първите месеци на годината и са отчели отслабване в търсенето на заеми от бизнеса и потребителите, показват данни от допитване на Федералния резерв, публикувани в понеделник. Това е поредният признак, че по-високите лихви на централната банка започват да се отразяват на финансовия сектор, пише Ройтерс.

Тримесечното допитване на Фед, един от първите показатели за нагласите в банковия сектор след поредицата от банкови фалити напоследък, показва, че 46% от банките са затегнали условията за кредитиране за ключова категория бизнес заеми за средни и големи компании спрямо 44,8% в предишното допитване през януари.

За малките фирми условията са били леко по-строги, като 46,7% от банките казват, че условията за кредитиране са по-утежнени сега в сравнение с 43,8% при последното допитване.

Банките съобщават, че компании с всякакви размери търсят по-малко кредити в сравнение с три месеца по-рано.

От гледна точка на потребителите банките отбелязват, че забавянето на търсенето е преобладавало отново за кредитни карти, автомобили и други форми на кредитиране на домакинствата макар и не със степента от края на миналата година. Банките като цяло имат намаляло желание да отпускат потребителски заеми.

Тримесечното допитване придобива особено значение след фалита в началото на март на Silicon Valley Bank и запазващия се потенциал за натиск сред регионалните банки като цяло.

Федералният резерв повишава агресивно лихвите, за да овладее инфлацията от март 2022 г. насам и основният начин, който работи, е чрез увеличаване на разходите за заемане на пари за бизнеса и домакинствата и обезсърчаване на големи инвестиции и покупки. Последиците се усетиха бързо чрез повишаването на лихвите по жилищни заеми и последните три допитвания от началото на повишаването на лихвите показват растящ нетен дял на банките, които затягат стандартите.

Но ръководителите на централната банка не искат затягането да стига толкова далеч, че да предизвика рецесия.

Фед е разполагал с резултатите от най-новото допитване на заседанието си за паричната политика миналата седмица и макар че ръководителите на централната банка пристъпиха към очаквано повишаване на лихвата с четвърт пункт, те също така отвориха вратата за край на кампанията, като последиците от възможен кредитен шок все още трябва да бъдат определени.

Допитването се смята за водещ индикатор за това как банковото кредитиране е вероятно да се развие с времето.

Един от внимателно следените отговори в допитването, например, е нетният дял на банките, затягащи стандартите за корпоративни заеми за големи и средни фирми. Той е нараснал от 24% в допитването от април до юни м. г. до 45% за допитването, отнасящо се за последните три месеца на годината.

Икономисти, които анализират отговорите в допитването, отбелязват, че растящият дял на банките, които затягат стандартите, постепенно води до забавяне на икономическата активност и дори може да бъде предвестник на рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още