IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в Китай продължава да се забавя

В същото време дефлацията при цените на производител се задълбочава

09:21 | 11.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в Китай са се увеличили с най-бавния си темп от над две години през април, а дефлацията при стоките, които компаниите продават на едро, се е задълбочила, показаха нови данни от четвъртък. Това предполага, че може би ще са нужни още стимули, за да се засили накъсаното икономическо възстановяване след пандемията, предава Ройтерс.

Слабият ръст на потребителските цени подсилва сигналите от търговските данни тази седмица, които предполагат, че вътрешното търсене остава слабо, а дефлационният импулс при цените на производител подчертават трудностите за фабриките.

Индексът на потребителските цени през април се е увеличил с 0,1% на годишна база, което е най-слабият темп от февруари 2021 г. и показва забавяне спрямо ръста от 0,7% през март, съобщи Националното статистическо бюро. Резултатът се оказа под медианната оценка за повишение от 0,4% в анкета на Ройтерс.

Индексът на цените на производител е спаднал с най-бързия си темп от май 2020 г. и се понижава за седми пореден месец, намалявайки с 3,6% на годишна база след спад от 2,5% през предишния месец. Прогнозата бе за намаление от 3,2%.

Икономиката на Китай се разрасна по-бързо от очакваното през първото тримесечие благодарение на вдигането на ограниченията заради Covid, но възстановяването е неравномерно. Последните данни предполагат, че фабричната активност се е свила, а трайната слабост на имотния пазар остава източник на тревога.

Преотварянето на икономиката вероятно даде известен възходящ импулс върху инфлацията при услугите, но това до голяма степен бе компенсирано от забавящия се растеж на цените при храните и енергията, казват анализаторите.

Последните данни може да наложат натиск върху централната банка на Китай за намаляване на лихвите или освобождаване на повече ликвидност във финансовата система. Тя вече намали съотношението на задължителните резерви на кредиторите за първи път тази година през март.

Китай също разреши на банките да намалят тавана на лихвите, които плащат по определени видове депозити.

„На фона на отслабващото възстановяване след Covid насоките на централната банка за намаляване на лихвите по депозитите, продължаващата дефлация, спадащите пазарни лихви и сигналите от Федералния резерв за евентуална пауза във вдигането на лихвите, ние продължаваме да вярваме, че намаляването на лихвените проценти по кредитите от централната банка става все по-вероятно“, пише Тинг Лу, главният икономист за Китай в Nomura.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още