IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възнагражденията на изпълнителните директори са намалели рязко през 2022 г. 

Две трети от главните изпълнителни директори в S&P 500 са завършили годината с по-малко възнаграждение от първоначално определеното

14:25 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Ръководителят на Alphabet Сундар Пичай. Снимка: Bloomberg
Ръководителят на Alphabet Сундар Пичай. Снимка: Bloomberg

Възнаграждението с акции, което Илон Мъск получи за управлението на Tesla, намаля с близо 10 млрд. долара през миналата година. Сривът на акциите заличи 237 млн. долара под формата на заплата за шефа на Expedia и около 149 млн. долара за главния изпълнителен директор на Amazon.com Анди Джаси.

От друга страна, пакетът от възнаграждения, който първоначално се оценяваше на около 7 млн. долара за ръководителя на Regeneron Pharmaceuticals Леонард Шлайфер, в края на годината беше близо 100 млн. долара. Възнаграждението на главния изпълнителен директор на T-Mobile Майкъл Сивърт, първоначално оценено на около 29 млн. долара, се увеличи почти три пъти. Заплатата на директора на Occidental Petroleum пък нарасна четирикратно - от 15 млн. долара на около 60 млн. долара. 

За пръв път тази година компаниите представят таблици за печалбите и загубите във възнагражденията чрез акции, които съставляват голяма част от пакетите със заплащане на изпълнителните директори. В миналото компаниите са отчитали възнагражденията, както са били оценени в момента на получаването им. Новата мярка, наречена „действително изплатено възнаграждение" съгласно правилата на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), има за цел да изведе оповестяването извън рамкaтa на „моментните снимки”, които инвеститорите разглеждат от години. 

Цифрите показват, че през 2022 г. около две трети от топ мениджърите в компаниите от S&P 500 са завършили годината с по-малки пакети от възнагражденията, които са им били обещани при назначенията, поне на хартия. Около 140 главни изпълнителни директори са спечелили повече пари от очакваното, а в 46 компании главните изпълнителни директори са завършили с поне два пъти повече от това, което бордовете са планирали да им платят за годината, показва анализ на Wall Street Journal на данни от MyLogIQ.

Последните оповестявания, които показват новия показател за възнагражденията за последните три години, подчертават колко много може да варира възнаграждението на изпълнителните директори в зависимост от пазарните вълни и други фактори - нещо, което ръководителите добре разбират, твърдят HR експерти. 

Tesla отчита 0 долара като общо възнаграждение за Мъск поне от 2020 г. насам. Загубата на стойност от 9,7 млрд. долара идва от възнаграждение за постигнати резултати през 2018 г., разпределена за 10-годишен период. Спадът в заплащането за главния изпълнителен директор на Expedia Питър Кърн е заради възнаграждения чрез акции през 2021 г. на стойност около 295 млн. долара, които ще продължат да се изплащат поне до 2026 г. Джаси получи акции за 2021 г. на стойност 212 млн. долара, които ще продължат да се изплащат до 2031 г. 

Expedia, Amazon и T-Mobile отказват коментар. Tesla и Occidental Petroleum не са отговорили на искането за коментар. 

Новият индикатор също така показва как традиционната класация на заплатите на изпълнителните директори се променя, след като се включи пазарната възвръщаемост. Според традиционния показател най-високоплатените изпълнителни директори са ръководили технологични гиганти като Apple и Alphabet. По новия метод те са засенчени от няколко енергийни компании, като Exxon Mobil и Chevron, чиито цени на акциите се повишиха силно през 2022 г.

Като цяло медианният пакет от възнаграждения за изпълнителните директори на компаниите от S&P 500 е намалял до 14,5 млн. долара през 2022 г. в сравнение с рекордните 14,7 млн. долара през предходната година, като медианното парично възнаграждение е било 3,7 млн. долара. Спадът бележи първия път от десетилетие насам, когато възнагражденията на топ мениджърите на най-големите американски компании не достигат нови върхове.

Резултатите от дейността също намаляха през 2022 г., като около две трети от компаниите отбелязаха отрицателна възвръщаемост за акционерите, с медиана от 9,2%. Дори в 137-те компании, които имаха положителни резултати, резултатите намаляха до медиана от 16,6% възвръщаемост в сравнение с общата медиана от 30% през 2021 г.

През 2022 г. по традиционния показател около 70% от възнаграждението на главния изпълнителен директор са под формата на акции или опции за акции, които обикновено се придобиват в продължение на няколко години. За 25-те най-високоплатени главни изпълнителни директори - всеки от чиито пакети надхвърля 31 млн. долара - акциите съставляват средно 77% от общото им възнаграждение.

Въпреки намалението на общото заплащане в сравнение с 2021 г. около половината от изпълнителните директори са получили увеличение, като средното е 11,4%. Анализът на WSJ използва данните за заплатите и стойността на капиталовите награди, както са докладвани от компаниите в техните отчети, обикновено преди печалбите или спадовете от пазарната активност. 

Ръководителят на Alphabet Сундар Пичай е начело на списъка с пакет от възнаграждения на стойност около 226 млн. долара по традиционния показател. Заплатата на Пичай, изчислена по новите правила, е по-близо до 115,8 млн. долара според документите на компанията. Стойността на акциите на компанията към момента на получаване на възнаграждението на Пичай е била по-ниска от тази при одобряването им от борда, което е довело до спад на парите от около 110 млн. долара за ръководителя на Google и YouTube.

Майкъл Рапино, главен изпълнителен директор на Live Nation Entertainment, спечели бонус от 6 млн. долара за удължаването на договора си миналата година и получи възнаграждение с акции на стойност 117 млн. долара през 2022 г., което ще продължи да се придобива до 2027 г., като общата стойност на компенсацията е 139 млн. долара по традиционната мярка. Собственикът на Ticketmaster съобщи, че Рапино е спечелил около 35,6 млн. долара, след като се вземе предвид стойността на пакета му с акции по новото правило.  

От Alphabet отказават коментар. След публикуването на материала от Live Nation поясняват, че акциите от подновяването на договора на Рапино ще бъдат предоставени само ако компанията постигне агресивни цели за растеж и че акциите ще трябва да поскъпнат повече от два пъти за пет години, за да се отключи пълната стойност на пакета.

От 28-те жени, ръководещи компаниите от S&P 500 през цялата 2022 г., в сравнение с 24-те през 2021 г., само ръководителката на Accenture Джули Суифт влиза в топ 25 по отношение на възнаграждението. Пакетът на Суифт е на стойност 33,7 млн. долара, включително 25,5 млн. долара в акции. Accenture отказва да коментира темата. Джули Смит, главен изпълнителен директор на Accenture. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg. Джули Смит, главен изпълнителен директор на Accenture. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg.

Шестнадесет изпълнителни директори, включени в анализа на WSJ, са получили възнаграждение на стойност под 5 млн. долара, което е приблизително същото като през 2021 г. Сред тях са изпълнителни директори като Мъск и Уорън Бъфет от Berkshire Hathaway, които имат дялове в компаниите си, които ги нареждат сред най-богатите хора в света. 

Главният изпълнителен директор на производителя на видеоигри Activision Blizzard Боби Котик е получил около 179 хил. долара през 2022 г., но през 2020 г. е получил пакет на стойност 154,6 млн. долара. Главният изпълнителен директор на Expedia Питър Кърн получи 1 млн. долара през 2022 г., но през 2021 г. имаше един от най-големите пакети за възнаграждение сред компаниите от S&P 500, оценен на около 296 млн. долара по това време.

При новия метод пакетът от компенсации на Шлайфър от Regeneron е с най-голямо увеличение - от 7 млн. долара до почти 100 млн. долара. Говорителка на фармацевтичния производител заяви, че по-голямата част от капиталовите възнаграждения в заплащането на д-р Шлайфер ще продължи да се придобива поне до 2028 г. и че цената на акциите е нараснала рязко през последното десетилетие благодарение на новите лекарства, които компанията е разработила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още