IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът отслабва: Германската инфлация е на най-ниско ниво от март 2022 г.

Икономистите очакваха по-слабо отстъпление на инфлацията

16:54 | 31.05.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Спадът на цените на бензина и билетът за 49 евро за обществения транспорт доведоха до това, че през май инфлацията в Германия достигна най-ниското си ниво от повече от година. Потребителските цени са били средно с 6,1% по-високи от тези през същия месец на миналата година, съобщи Федералната статистическа служба в сряда в първата си оценка. Това е най-ниското ниво от март 2022 г., когато инфлацията през април бе 7,2%. Икономистите, анкетирани от информационна агенция Ройтерс, очакваха спад само до 6,5 на сто. Цените от април до май дори се понижиха, макар и само с 0,1 процента.

„Това е добра новина от фронта на инфлацията", коментира развитието на ситуацията главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер. По думите му за първи път базисната инфлация - изключваща колебанията в цените на енергията и храните - също е намаляла, от 5,8% до приблизително 5,3%. Очаква се през следващите месеци тя да продължи да спада. „Въпреки това не е необходимо да се отпускаме", казва Кремер. „Бързо растящите разходи за труд говорят против трайно успокояване на инфлацията“, допълва той.

Развитието на цените на енергоносителите осигурява облекчението. Те все пак се повишиха средно с 2,6% (април: +6,8%), като в много федерални провинции бензинът беше дори по-евтин, отколкото през май 2022 г. Въведеният в началото на месеца билет за местния обществен транспорт на стойност 49 евро също потисна инфлацията, тъй като намалява транспортните разходи на вече над десетте милиона купувачи. Цените на храните отново се повишиха значително - с 14,9%, но не толкова, колкото през април (17,2%). Услугите струваха средно с 4,5% повече, отколкото година по-рано (април: +4,7%).

„ЕЦБ трябва да прояви търпение“

В някои области обаче ценовият натиск остава висок. Пакетните почивки например поскъпват в Бавария и Саксония с по 13,6%. „Това показва, че след пандемията германците отново искат да се наслаждават на живота и да отидат на истинска почивка въпреки ограничените бюджети", казва Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank. „Това улеснява доставчиците в тези области да прехвърлят по-високите разходи върху потребителите ".

Експертите не изключват нивото на инфлацията да се повиши отново. „През следващите месеци тогава ще стане по-сложно", каза главният икономист на ING Карстен Бржески. „Защото тогава ще получим базови ефекти от отстъпката за билети и горива от 9 евро, което отново увеличава инфлационния натиск." И двете мерки бяха въведени от федералното правителство за юни, юли и август 2022 г., за да се облекчат гражданите. В същото време, казва той, цените на природния газ са изключително ниски, а ценовият натиск в промишления сектор значително намалява. „Въпреки това секторът на услугите все още се оказва много инфлационен", каза главният икономист на ING. Поради това през лятото нивото на инфлация може отново да се движи в посока седем процента, преди да спадне до около четири процента до зимата.

Икономистът на Berenberg Шмидинг вижда в отслабването на ценовия натиск добра новина и за Европейската централна банка. ЕЦБ повиши рязко основните си лихвени проценти заради силната инфлация, но това натежава на икономиката. Тъй като през май инфлационните нива във Франция (6,0%) и Испания (3,2%) също спаднаха значително, наближава краят на повишаването на лихвените проценти. Въпреки това експертите все още очакват още две стъпки нагоре през лятото. Според нейния председател Кристин Лагард ЕЦБ се стреми да сведе лихвените проценти до достатъчно високо равнище, за да може устойчиво да се постигне инфлационната цел от 2,0%. 

„Сега е важно Европейската централна банка да прояви търпение при по-нататъшните стъпки по отношение на лихвените проценти", заяви директорът на близкия до синдикатите Институт за изследване на макроикономиката и бизнес цикъла (IMK) Себастиан Дулиен. „През последните години централната банка повиши основните лихвени проценти повече, отколкото когато и да било в своята история, и повишенията на лихвите вече вероятно ще отслабят чувствително икономиката през следващите тримесечия“. Дулиен добави, че настоящите ценови тенденции показват, че инфлацията се връща към целевата стойност на централната банка без по-нататъшни повишения на лихвените проценти.

И правителството вижда положителна тенденция при инфлацията

Федералното правителство говори за „положителна тенденция" по отношение на по-ниския темп на инфлация през май. „Тя показва, че движещите сили на инфлацията отново са се успокоили, като на преден план са цените на енергията", заяви говорител на Федералното министерство на икономиката в Берлин.

Той определи повишаването на цените на хранителните продукти като все още „много тревожно". „Ние наблюдаваме това много внимателно. Това е сериозен въпрос“. Но като цяло според него това е положителна тенденция, която федералното правителство приветства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 13
OHЯ
преди 10 месеца
Закъде без ДанчоРаковияТумор :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Ин ги е време за нови помощи нали па есебето е базирана у Франкфурт на Майн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 17
zelka007
преди 10 месеца
некое фаталистче комплексарче да се пльосне в шпагат на баламатума под тази тема и да обясни с кратък анонс основните положения на затъващия колективен запад начело с Германия , дето вече нищо не работело ... ядем хамстери и си светим с лоени свещи , а пък топлинка на пейките по парковете събираме ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още