IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са оптимистично настроени, но скоро настроението им може да се влоши

Вложителите търсят улики, които да предполагат край на повишаването на лихвените проценти в близко бъдеще

10:51 | 05.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Оптимизмът преобладаваше на световните фондови пазари в края на миналата седмица. Водещият германски индекс Dax завърши търговията в петък над така желаната граница от 16 000 пункта. Водещите борсови индекси на Wall Street също навлязоха в уикенда със значителни ръстове.

Имаше няколко причини за положителния край на седмицата: Най-напред нямаше нови сътресения при световните банки. В САЩ спорът за дълга беше разрешен. А инвеститорите възприеха положително и петъчния доклад за пазара на труда в САЩ, който се счита за решаващ показател за състоянието на американската икономика. Въпреки изненадващо големия брой новосъздадени работни места докладът подхрани надеждите на инвеститорите, че продължилият почти година и половина период на повишаване на лихвените проценти скоро ще приключи, поне в САЩ, че тогава условията за финансиране на предприятията няма да се влошат допълнително и че американската икономика ще избегне рецесията.

Според пазарните наблюдатели обаче инвеститорите основават оптимизма си по-скоро на малко по-ниското увеличение на заплатите в сравнение с април. Съществуват обаче признаци, че доброто настроение на пазарите скоро отново ще бъде помрачено.

С 339 хил. нови работни места през май в САЩ бяха създадени значително повече нови работни места от очакваното. Силният пазар на труда може да насърчи Федералния резерв на САЩ (Фед) да продължи курса си на повишаване на лихвените проценти, за да постигне целта си - инфлация от около 2%. Според Крейг Ерлам от американската брокерска компания Oanda централните банкери първо ще трябва да видят известна слабост на пазара на труда, за да са сигурни, че скоро ще се доближат до ценовата стабилност. Това би включвало преди всичко значително по-малко нови работни места - само около 100 хил. на месец. 

Мохамед Ел-Ериан, главен съветник в Allianz, посочва, че докато фондовите пазари са оптимистично настроени, американският пазар на облигации вече очаква следващото увеличение на лихвите от страна на Фед в средата на юни. В петък например доходността по двугодишните американски държавни облигации се повиши със значителните 0,2 процентни пункта до 4,51%.

За Ел-Ериан това е индикация, че Фед е подложен на по-голям натиск да повиши лихвените проценти през юни и евентуално през юли, предвид устойчивия пазар на труда. Професорът по икономика и бивш министър на финансите на САЩ Лари Съмърс също подчертава, че ако не през юни, то през юли е възможно голямо повишение на лихвите с 0,5 процентни пункта, ако икономиката остане силна, а инфлацията - висока.

В Европа оптимизмът на инвеститорите се базира предимно на по-добрите от очакваното данни на компаниите за първото тримесечие, отчетени през последните седмици. Стратегът на Commerzbank Маркус Валнер обобщава пред Handelsblatt: „Много от резултатите надхвърлиха очакванията, а негативните изненади бяха много ограничени. Според банката 55% от компаниите от германския водещ индекс Dax са се представили по-добре от очакваното, както и една трета от индекса за малки капитализации MDax. И за второто тримесечие стратегът засега не предвижда срив в резултатите на компаниите.

Въпреки това по-нататъшните насрещни ветрове в еврозоната се смятат за сигурни. Инфлацията продължи да спада през май. Но тя все още е 6,1%. Определящият тенденцията темп на базисната инфлация, който изключва волатилните цени на енергията и храните, се задържа доста упорито на 5,3%.

 

Позовавайки се на базовия показател, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард повтори в четвъртък, че централната банка все още има да извърви дълъг път, за да повиши лихвените проценти до ниво, което да забави икономиката в достатъчна степен. Подобно на Фед, ЕЦБ все още счита два процента за своя цел за парично облекчаване.

В понеделник може да има нови намеци за паричната политика, когато Лагард ще отговаря на въпроси за паричната политика в Комисията по икономически и парични въпроси на Парламента на ЕС в Брюксел.

Важните икономически данни в Европа и САЩ

През текущата седмица ще бъдат публикувани редица важни икономически данни, които вероятно ще привлекат вниманието. Данните за германската икономика от април ще покажат дали слабостта от март е продължила. Данните за износа на Германия ще зададат тон за седмицата в понеделник. Поради по-слабото търсене от страна на САЩ, Китай и ЕС износът изненадващо се е свил през март, както и промишлените поръчки, данните за които се очакват във вторник. 

Данните за производството ще последват в средата на седмицата. През предходния месец германските компании са намалили производството си повече от когато и да било през годината. Развитието на ситуацията в Китай също е важно за германската икономика, която е силно зависима от износа. Данните за външната търговия на Китай за май ще бъдат публикувани в сряда.

В понеделник германската фондова борса ще вземе решение и за състава на семейството на Dax. Наскоро Lufthansa беше обсъждана като евентуален участник в Dax поради сравнително високата си борсова стойност. Но авиокомпанията няма да бъде отново сериозен кандидат преди представянето на отчета си за 2023 г. поради отрицателен резултат през 2021 г., заяви пред Ройтерс стратегът Лука Торисен от инвестиционната банка Stifel. Deutsche Börse изисква от компаниите от Dax да генерират печалба поне две поредни години, за да бъдат включени в индекса.

Междувременно базираната в Хамбург биотехнологична компания Evotec се надява на завръщането си в индекса за фирмите с малки капитализации MDax. През май Deutsche Börse отстрани Evotec от индекса, след като компанията не успя да представи одитирания си годишен отчет за 2022 г. до края на април, както се изискваше.

В САЩ, за разлика от Европа, показателите за настроенията напоследък бяха помрачени в някои области. „Решаващият фактор за втората половина на 2023 г. ще бъде дали въздействието на повишаването на лихвените проценти ще се усети повече в САЩ или в Европа", казват стратезите на банка Marcard, Stein & Co. В понеделник се очакват данните за новите поръчки в САЩ и индексът на ISM в сферата на услугите, последвани от търговския баланс на САЩ в сряда и броя на седмичните първоначални молби за помощи при безработица в САЩ в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още