IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един по-различен поглед към рекорда на Dax и какво ще следим през седмицата?

Предстоят заседания на унгарската и турската централни банки, ще очакваме и инфлационни данни от САЩ

08:12 | 22.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Silas Stein/dpa
Снимка: Silas Stein/dpa

Стана. След няколко опита през последните седмици водещият германски индекс Dax преодоля в петък историческия си връх от ноември 2021 г. Той постави нов рекорд от 16 331 пункта точно в 16,14 ч. (местно време). И завърши търговския ден малко по-ниско на 16 275 пункта - но това все още е най-високата цена на затваряне в историята.

Един малко по-различен поглед към Dax обаче показва, че рекордният връх не е стигнал толкова далеч, колкото изглежда на пръв поглед. В края на краищата, ако Dax се изчислява по същия начин като повечето други международни борсови индекси, той е само на 6450 пункта, т.е. на около шест процента от историческия максимум, поставен също през ноември 2021 г.

Значителното разминаване се дължи на факта, че всички изплатени дивиденти се включват в изчислението на Dax, сякаш са били незабавно реинвестирани в индекса. За това има основателни причини: Дивидентите все пак са важни и следователно включването на разпределенията на акционерите отразява действителното развитие на стойността - на английски език, Performance- на германските акции.

„Настроен" Dax

От друга страна, включването на дивидентите прави Dax като индекс на представянето малко по-добър от другите индекси. Затова критиците говорят за „нагласен" Dax. Въпреки това индексът на представянето е на преден план навсякъде.

Целесъобразно е да се разгледа и този вид индекс на Dax, при който дивидентите не се включват в уравнението. Тази гледна точка е особено показателна в дългосрочна ретроспекция. През последните десет години Dax е спечелил впечатляващите 94%. Така на пръв поглед той изглежда много по-добре от широкия европейски индекс Stoxx Europe 600 с плюс от 52%.

Без дивидентите 45-процентното увеличение на Dax през последните десет години не е толкова впечатляващо. Преди всичко това сравнение показва колко много германският референтен индекс изостава от най-важния индекс в света - американския S&P 500. Цените на представените в него акции са се увеличили с повече от 150% през последните десет години. Ако се включат и дивидентите в S&P 500, се стига дори до увеличение на стойността с повече от 200 процента.

Скорошен рекорд в S&P 500 е малко вероятен

В края на краищата, „Performance Dax“ и чистият Dax са се повишили по-силно от пазарите в САЩ от миналата есен насам. S&P 500 например все още е с 13% под рекордното си ниво от 4818 пункта, достигнато през януари 2022 г. Като се има предвид това изоставане, малко вероятно е водещият индекс в САЩ да постави рекорд през новата търговска седмица, дори и да има решение на спора за повишаване на тавана на дълга на САЩ.

От друга страна, по-малка подкрепа се очаква от предстоящите икономически показатели. Икономистите очакват понижения на индексите на мениджърите по покупките от Европа и САЩ във вторник, както и на индекса на бизнес климата Ifo в сряда. В края на седмицата данните за частното потребление от САЩ също трябва да покажат, че инфлацията в САЩ все още е толкова висока, че намаляването на основните лихвени проценти в САЩ все още е далеч.

Въпреки това Dax има шанс да постави нови рекорди през следващите няколко дни. Това е така, защото новите рекордни стойности се считат за сигнали за покупка, поне от гледна точка на графично-техническия анализ. С достигането на рекордния връх т. нар. Performance Dax най-накрая преодоля всички съпротиви.

Какво ще следим през седмицата 

Нерешеният спор за тавана на дълга в САЩ остави своя отпечатък върху финансовите пазари през миналата седмица. Играчите - като например министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън - нагледно описаха какво би могло да означава за пазарите един „технически" дефолт на американската държава, изчислен от Йелън за началото на юни. В последния разговор в сряда опонентите на президента на САЩ Байдън и на лидера на републиканското мнозинство Маккарти се разделиха с изказвания, които сочеха решение. Въпросът трябваше да бъде изяснен през уикенда, което би било положителен импулс за финансовите пазари. Отстъпките обаче вероятно ще означават и икономии. Но така или иначе – засега решение още няма.

През тази седмица ще има и много данни, които ще хвърлят светлина върху състоянието на икономиката. В Европа това ще бъдат индексите на мениджърите по покупките във вторник. Съвсем наскоро те показаха положителна картина на растежа в сектора на услугите, но риск от рецесия в промишления сектор. Вероятно в това отношение няма да настъпи голяма промяна: От Commerzbank очакват лек спад и при двата компонента. В индекса на Ifo за бизнес възходящата тенденция, която се запазва от есента насам, вероятно ще приключи. Очаква се спад от 93,6 на 93,0. Като цяло картината на постепенно икономическо забавяне в Европа вероятно ще се потвърди - по-скоро стагнация, отколкото реална рецесия. 

Очаква се данните за инфлацията в Обединеното кралство, които ще бъдат представени в сряда, да покажат намаляване, но голямото покачване на цените на храните може да означава, че общият показател ще се понижи по-бавно, отколкото се очакваше. Очаква се инфлацията да се понижи до едноцифрено число през април, като икономистите средно очакват индексът на потребителските цени да спадне до 8,3%, тъй като ефектът от повишаването на цените на енергията преди година отпада от данните.

Според Resolution Foundation обаче бързо растящите цени на храните заместват цените на енергията като най-голям двигател на инфлацията и може да доведат до това, че инфлацията няма да се понижи толкова бързо, колкото се очакваше. Данните за инфлацията ще се публикуват ден преди регулаторният орган Ofcom да обяви новия таван на цените на енергията, който се очаква да доведе до намаляване на сметките с около 450 паунда на домакинство спрямо сегашното ниво.

От гледна точка на централните банки ще има две интересни заседания - във вторник ще очакваме и заседанието на Унгарската централна банка, а в четвъртък – това на турската. 

В САЩ ключови данни ще са тези за дефлатора на цените на потребителските разходи в четвъртък, който е важен за Фед. От Commerzbank очакват (твърде) висок базов показател от 4,5% г/г, което в никакъв случай не е аргумент за намаляване на лихвените проценти. Освен това новите поръчки вероятно ще намалеят (-0,9% м/м), което илюстрира пълзящото влошаване на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още