IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В търсене на новия борсов рекорд

Все повече фондови пазари по света се движат нагоре. Dax е само на няколко процента от стария връх. А една от най-добрите му акции в момента напредва към нова територия

17:14 | 16.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Boris Roessler/dpa
Снимка: Boris Roessler/dpa

Значителният спад на инфлационните нива в САЩ подхранва надеждите за добра пролет за акциите. На американската технологична борса Nasdaq котировките се обърнаха нагоре до нивото на неотдавнашния февруарски връх и почти отново достигнаха върха от края на март. Общопазарният индекс S&P 500 дори напредна над това ниво и се насочва към следващата зона на плъзгане около 4200 пункта. А Dow Jones, който през март отново се бе плъзнал под 200-дневната линия, междувременно прескочи малко над низходящия тренд, съществуващ от януари 2022 г., с изтласкване към 34 000 пункта. Без съмнение състоянието на фондовите пазари отново се подобри значително поради динамичното покачване през последните седмици. 

Надеждите се опират на възможността Федералният резерв на САЩ изобщо да не повиши лихвените проценти на следващото си заседание на 3 май с оглед на намаляващите данни за инфлацията. Това би могло да бъде началото на очакваната пауза, след която е възможен реален обрат в посока надолу на лихвените проценти. В края на краищата неотдавнашните сътресения около американските банки доведоха до това, че Фед предостави на пазара по-широки ликвидни инжекции, отколкото по време на финансовата криза от 2008 г.

Ако обаче Фед наистина не повиши лихвените проценти отново през май, това би било не само положително за пазарите. Това би било и сигнал, че кризата, която досега се въртеше главно около специализираните и регионалните банки в Америка, може да се окаже по-дълбока, отколкото се предполагаше. Преди всичко, в една по-нататъшна фаза на кризата след тежките загуби в недвижимите имоти, банките може да бъдат заплашени от още отписвания през следващите месеци. Досега относителната слабост на банковите акции почти не се е променила.

В никакъв случай не може да се твърди, че инфлацията наистина е зад гърба ни. Въпреки че цените на стоките вече значително намаляват, нарастването на цените на услугите продължава с пълна сила. А на стоковите пазари най-важната крива, цената на петрола, също се покачва отново от средата на март - защото търсенето е стабилно поради икономиката, а ОПЕК вече не иска да гледа как цените ще падат още повече, като вместо това реши да намалява производството.

Друг открит фланг е скритата слабост на американския долар, който напоследък се движи в посока, обратна на тренда на американския фондов пазар. Зад това се крие не само надеждата за по-ниски лихвени проценти, но и страхът от загуба на значението на зелените пари като водеща световна валута. В дългосрочен план това не би било предимство нито за акциите, нито за облигациите, пише в свой анализ WirtschaftsWoche. 

Затова на пазарите на облигации в САЩ, които се формират преди всичко от професионални инвеститори, трендът е много по-трезвен. Макар че доходността на десетгодишните американски държавни облигации все още е далеч под мартенския връх от 4,1% и възлиза на 3,45%, измерена по отношение на общото увеличение от 2020 г. насам, тя все още ясно се движи в горната част на целия диапазон, който се простира от 0,5% до 4,3%.

Засега нищо не се е променило в започналия през 2021 г. голям обрат при лихвените проценти. Дори ако доходността се отклони към 3,0% през следващите месеци в резултат на очакваното от Фед икономическо забавяне или дори лека рецесия, след това тя може да се изкачи обратно в диапазона от 4,0% и нагоре през 2024 г. с оглед на последващо възстановяване. Засега е малко вероятно старата низходяща тенденция на лихвените проценти, която е истинският двигател на бичия пазар на акции през този век, да се задвижи отново. 

Слабостта на долара означава също така, че в замяна на това еврото в момента е търсена валута въпреки европейските ипотеки (дълг, геополитика, енергийни доставки). Това се подкрепя от все още вирулентната инфлация в ЕС и свързаната с нея перспектива за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти. При десетгодишните бундове доходността на европейците се сви от 1,5 на 1,0 процентни пункта в рамките на няколко седмици. Въпреки че силното евро и слабият долар (в който се търгуват повечето стоки) помагат на ЕС да се бори с инфлацията, европейските компании могат да открият, че това е пречка за международния им бизнес.

Последна актуализация: 15:43 | 16.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още