IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В търсене на новия борсов рекорд

Все повече фондови пазари по света се движат нагоре. Dax е само на няколко процента от стария връх. А една от най-добрите му акции в момента напредва към нова територия

17:14 | 16.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Boris Roessler/dpa
Снимка: Boris Roessler/dpa

Най-големият производител на химикали BASF реализира с малко под 20 млрд. евро  с 13% по-малко приходи през първото тримесечие. Голяма част от този спад се дължи на по-ниските продажби - признак за труден пазар. За цялата година базираната в Лудвигсхафен компания очаква спад на оперативната печалба с около 30 процента. 

Дори и банките да са очаквали в някои случаи дори по-лоши резултати, това е всичко друго, но не и яснота: високите отписвания във връзка с излизането от обширния руски бизнес и рисковете, които заплашват BASF в случай на напрежение с Китай, превръщат акциите в игра на вабанк. 

Друг открит въпрос е как BASF ще може да осигури енергийните си доставки при благоприятни условия в дългосрочен план, след като връзките с Русия и сибирския газ, които я поддържаха повече от три десетилетия, бъдат прекъснати. Акциите на BASF, които се търгуват само с една пета над средносрочното си дъно от около 40 евро, са в голяма низходяща траектория от 2018 г. насам, като краят ѝ не се вижда.

Друга голяма компания на Dax, която също има близка история с Русия, се развива по съвсем различен начин: Енергийната група E.On. Стабилното развитие на бизнеса след войната в Украйна и свързаната с нея енергийна криза прави сделката, инициирана от E.On и бившия му конкурент RWE преди пет години и завършена преди три години, да изглежда като стратегически шедьовър: като се концентрира върху стабилния мрежови бизнес, E.On се справи с турбуленцията на газовия пазар и би трябвало да може да се справи добре с текущия отказ от ядрена енергия и да заеме централна позиция в голямата енергийна и мобилна промяна към електричество.

Единственото нещо, което липсва, е намаляването на планината от дългове, създадена от поглъщането на основните части на отделената от RWE компания Innogy. Но E.On би трябвало да успее да се справи с това благодарение на сигурните приходи от до голяма степен регулирания бизнес с мрежи и продажби. С тях може да се финансира и висок и нарастващ дивидент. Акциите на E.On могат скоро да достигнат средносрочните си върхове от малко над 12 евро. И ако цената на акциите трайно преодолее това ниво, E.On може да започне сериозен възходящ тренд за години напред, коментират експертите на WirtschaftsWoche. 

Един от дългогодишните фаворити в Dax в момента се развива донякъде разочароващо: фармацевтичният и лабораторен специалист Merck. Неотдавна неочаквани затруднения в разработването на важното лекарство за множествена склероза Evobrutinib оказаха натиск върху цената на акциите. Подобни разочарования не са никак необичайни в ранната фаза на новите лекарства. Но тъй като Merck не разполага с такова обширно фармацевтично портфолио като големите производители и дълго време е проучвал нов блокбъстър, подобни неуспехи имат голяма тежест. Съкращенията на работни места в изследователската дейност и възможната слабост в цикличния бизнес с полупроводниците допълнително разколебават фондовия пазар.

При цени от около 165 евро акциите на Merck се свлякоха под 200-дневната си линия въпреки доброто общо състояние на фондовия пазар. Дори ако тази относителна слабост се дължи отчасти на текущото слабо представяне на много фармацевтични акции в световен мащаб, периодът на слабост на Merck може да продължи няколко месеца. Би било благоприятно, ако акцията не се свлече значително под нивото от 160 евро. Стабилното развитие на бизнеса (продажбите и печалбите трябва да се увеличат с едноцифрен процент през 2023 г.) и благоприятната оценка на акцията би трябвало да направят това възможно.

Заключение за Dax: С котировка от над 15 700 пункта германският фондов индекс отново достигна нивото от средата на януари 2022 г. Това е точно нивото, от което започна целият мечи пазар от 2022 г. насам. Така следващата, логична цел би била най-високата и абсолютна стойност от 5 януари 2022 г. при 16 272 пункта (ниво на дневно затваряне). Фундаменталната среда на намаляваща инфлация, относително стабилна икономика, овладени лихвени проценти и поносими бизнес показатели на компаниите биха били подходяща среда за това. За 80% от акциите на водещия германски индекстекущите котировки са над предимно нарастващите 200-дневни средни стойности; признак за широк и стабилен пазар. И би било необичайно той да не успее да се справи с тези последни четири процента. 

За тези, които са скептично настроени, има специална алтернатива в Dax - акцията на Deutsche Börse AG. Независимо дали става въпрос за хеджиращи деривати, които са търсени по време на турбуленция, за търговия с акции, която процъфтява по време на бичия пазар, за договори за газ или електричество или за нарастващи лихвени проценти: Deutsche Börse винаги е на печелившата страна. А с цени от над 180 евро нейните акции току-що отбелязаха още един нов исторически връх.

Материалът не е препоръка за търговия с ценни книжа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 16.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още