IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щетите от безредиците във Франция се оценяват на 1 млрд. евро

Френското правителство обеща подкрепа на собствениците на засегнатите бизнеси

15:44 | 04.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне с над 200 кметове, за да обсъди с тях метежите, които разтърсиха Франция, след като масивното полицейско присъствие доведе до траен спад на безредиците през последната нощ, предава Bloomberg.

Лобистката група на френските работодатели Medef счита, че избухналото насилие след убийството от полицай на 17-годишния Наел със северноафрикански произход миналия вторник е струвало над 1 млрд. евро, като 200 магазина са били плячкосани, а 300 банкови клона и 250 магазина за цигари са понесли щети. В данните са включени само бизнеси, без да се смятат щетите за училища, кметства и общински центрове.

Безредиците във Франция затихват. Графика: Bloomberg LP Безредиците във Франция затихват. Графика: Bloomberg LP

Насилието е показателно за дългогодишното напрежение, породено от расизъм и неравенство в страната, особено в кварталите със смесено етническо население около големи и малки градове. Опозицията от двата края на политическия спектър използваха кризата като доказателство, че правителството не успява да гарантира обществената безопасност и да намали икономическите различия.

„Видеата с безредици, които обикалят цял свят, вредят на имиджа на Франция“, заяви ръководителят на Medef Жофроа Ру дьо Безию пред френския вестник Parisien. „Винаги е трудно да кажем дали последиците ще са дълготрайни, но със сигурност ще има спад на резервациите това лято. Въпреки че сезонът изглеждаше обещаващ. Много резервации вече бяха отменени“, допълни той.

Макрон, който се срещна с полицаи и пожарникари през нощта, за да изрази подкрепата си, ще проведе срещи по-късно днес с кметовете на над двеста града, пострадали от насилието, за да обсъди положението.

Броят на арестуваните продължава да намалява до 72 спрямо над 1300 в петък, след като властите запазиха присъствието на 45 хил. полицаи и други служители на силите за сигурност в страната за четвърта поредна нощ.

Броят на изгорените коли или повредени сгради намалява всяка нощ след връхната точка в четвъртък, показват данни на правителството. Общо близо 3500 души са арестувани от началото на безредиците преди една седмица.

Финансовият министър Брюно льо Мер се срещна със собственици на магазини в град Арпажон, южно от Париж, за да обсъди последиците от кризата. Той заяви пред репортери, че френските застрахователни компании са приели да удължат от пет на 30 дни срока, в който собственици на магазини могат да подават заявления за щети, произтичащи от метежите.

Застрахователните компании ще обмислят също да намалят приспаданията по искове за независимите бизнеси, които са пострадали най-тежко от насилието, и обещават да изплатят компенсации възможно най-скоро, каза Льо Мер. В допълнение правителството може да отмени социални и данъчни разходи за най-тежко засегнатите собственици на магазини, допълни той.

„Ако магазинът ви е бил опожарен до основи или трудът на живота ви е бил изпепелен, държавата трябва да бъде на ваша страна. Ще направим всичко необходимо, така че икономическата дейност в нашата страна спокойно да се увеличи възможно най-бързо“, каза още финансовият министър.

Освен щурмуването на официални сгради, едно нападение предизвика особено повсеместно осъждане – забиването на горяща кола в дома на кмет на парижко предградие. Съпругата и двете му деца избягаха от къщата през задна врата.

Безредиците са още едно политическо минно поле за френския президент, след като той прокара повишаване на пенсионната възраст във Франция тази година, предшествано от месеци на стачки и протести. Кадри на силите за борба с безредиците, които отново водят битка по улиците помрачават още повече репутацията на страната и може да увеличат икономическите последици в момент, когато правителството е подложено на натиск да ускори намаляването на дълга.

Стачки и улични демонстрации се случват редовно във Франция, но през последните години възприеха по-конфронтационен тон, отразявайки разделенията във френското общество. Преди пенсионните протести и пандемията движението на т. нар. „жълти жилетки“ предизвика повсеместни щети върху имоти.

Наел, чиято фамилия не се съобщава от властите, беше погребан в събота в родния му град Нантер, където беше застрелян от близко разстояние в кола. Полицаят, произвел изстрела, беше обвинен в предумишлено убийство и се намира в център за задържане в очакване на съдебния процес. Лоран-Франк Лиенар, адвокат на полицая, каза пред радио Europe 1, че клиентът му смятал, че трябвало да стреля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още