IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон обеща бързо възстановяване на повреденото имущество при безредиците

Одобрението за френския президент нарасна до най-високото му ниво от март насам

16:35 | 05.07.23 г. 1
Френският президент Еманюел Макрон на срещата с кметовете на най-засегнатите от безредиците градове. Снимка: EPA/БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон на срещата с кметовете на най-засегнатите от безредиците градове. Снимка: EPA/БГНЕС

Френското правителство обеща да помогне на хиляди пострадали бизнеси да се възстановят, докато безредиците се успокояват след дни на протести заради убийството на 17-годишния Наел Мерзук миналата седмица, пишат Bloomberg и Financial Times.

Най-малко 2000 бизнеса са били тежко повредени от метежниците, сочат първоначални данни на федерацията на френските работодатели Medef. Най-тежкият етап от сътресенията обаче изглежда е преодолян след няколко нощи на масирано полицейско присъствие в страната. Във вторник вечер са били извършени само 16 ареста спрямо връхната точка от 1300 миналия петък.

Безредиците във Франция затихват. Графика: Bloomberg LP Безредиците във Франция затихват. Графика: Bloomberg LP

„Пикът, който преживяхме през първите вечери, е преминат“, каза президентът Еманюел Макрон във вторник и добави, че възстановяването на реда сега е „основен приоритет“.

На среща с над 200 кметове от засегнати общини във вторник следобед президентът заяви, че ще прокара извънреден закон, за да ускори възстановяването на пострадали имоти. Най-малко 5892 коли и 1105 сгради са пострадали при пожари в страната, съобщи министерството на вътрешните работи.

При посещение на засегнати бизнеси в град Арпажон, на около час на юг от Париж, финансовият министър Брюно льо Мер заяви, че застрахователните компании са се ангажирали да ускорят разглеждането на заявления и да проявят гъвкавост при крайните срокове и удръжките за засегнатите бизнеси.

Освен това правителството ще обмисли, а в изключителни случаи и ще отмени данъци и социални плащания, допълни той.

„Споделям негодуванието на всички хора на бизнеса, с които се срещнах, и техните чувства на дълбока тъга и… обезсърчаване“, каза Льо Мер. „Когато бизнесът ви е бил напълно опожарен и делото на живота ви е било превърнато в пепел, държавата трябва да е на ваша страна“, допълни той.

Въпреки щетите за отделни бизнеси последиците от безредиците за по-широката икономика ще бъдат „пренебрежителни“, съобщи източник от финансовото министерство.

Общо 3486 души са били задържани от нощта на 27 юни, когато демонстранти излязоха на улицата, за да изразят възмущението си след разпространени кадри на полицай, който стреля срещу Мерзук в парижкото предградие Нантер.

Според Medef справянето с плячкосването и другите щети за бизнеса ще струва поне 1 млрд. евро, но се очаква сумата да нарасне още с подаването на нови искове. Над 200 хранителни магазина, 436 магазина за цигари и 370 банкови клона са били повредени или разрушени, сочат данни на правителството. Към тях се прибавят и десетки спортни зали и магазини за дрехи и оборудване. Най-малко 25 супермаркета са били опожарени, 15 от които само на германската верига хранителни магазини Aldi, съобщи Medef.

И тази нощ бе запазено присъствието на 45 хил. полицаи по улиците, а вътрешният министър Жерар Дарманен обеща, че отговорът на безредиците ще бъде „категоричен“.

Френски застрахователни компании са получили до момента около 5900 иска на обща стойност около 280 млн. евро в резултат на насилието, съобщи Флоранс Люстман, председател на лобистката група France Assureurs. За сравнение, при последните големи метежи в края на 2005 г. бяха подадени 10 хил. иска на обща стойност 205 млн. евро.

Допитване сред 1005 пълнолетни граждани на института Iflop, проведено в четвъртък и петък, показа, че одобрението за Макрон е нараснало с два пункта до 33%, най-високото ниво от март насам. Но отделно допитване сред 1000 души на Elabe за телевизия BFM показа, че лидерът на крайната десница Марин льо Пен се е възползвала най-много от безредиците.

И докато размерът на щетите от безредиците и последиците за икономиката все още се изясняват, данни на френския статистически институт Insee показаха, че промишленото производство неочаквано е нараснало през май и е достигнало най-високото си ниво от началото на COVID пандемията. Това успокои опасенията за спад в краткосрочен план на втората по големина икономика в еврозоната.

Промишленото производство е нараснало с 1,4% спрямо април, а ръстът се е запазил в повечето подсектори,като  той е бил особено изразен при автомобилното производство, сочат данните. Икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, очакваха спад с 0,3%.

Френското промишлено производство е на най-високото си ниво от COVID насам. Графика: Bloomberg LP Френското промишлено производство е на най-високото си ниво от COVID насам. Графика: Bloomberg LP

По-широк измерител за индустриалното производство, включително строителството и енергията, също изненада с ръст от 1,2 на сто.

Данните очертават по-положителна картина за френската икономика в сравнение с неотдавнашни показатели. Миналия месец Insee прогнозира вял растеж за тази година, а индексът на мениджърите по поръчките за юни показа свиване през второто тримесечие.

Но перспективите пред френската икономика в средносрочен план не са толкова цветущи. Бизнес лидерите съобщават за слаби портфейли с поръчки, докато наличностите са големи, показват данните на Insee.

„Перспективите за индустрията през следващите няколко тримесечия остават облачни. Слаб, но положителен растеж изглежда най-вероятен“, коментира икономистът Шарлот дьо Монпелие от ING.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
cyclop
преди 10 месеца
Одобрението за френския президент нарасна до най-високото му ниво от март насам? След като местните французи масово протестират за самоволната пенсионна "реформа", а вносните французи масово протестират, понеже не им дават да правят каквото си искат? И БАШ СЕГА да вземе да му нарасне одобрението? По данни на флоп института? ОК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още