IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на норвежката инфлация носи облекчение за централната банка

Икономисти очакват банката да изпълни плана си и да повиши лихвите с 25 базисни пункта при следващата среща на ръководството

15:00 | 10.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базисната инфлация в Норвегия се е забавила в съответствие с прогнозите от рекордно високото си ниво миналия месец, което носи облекчение за централната банка и подкрепя плана ú за повишение на лихвите с четвърт пункт по-късно този месец, пише Bloomberg.

Показателят за базисна инфлация, който Норвежката централна банка следи, е спаднал до 6,4% през юли спрямо миналата година, след като инфлацията се ускори през четирите месеца до юли, пише в изявление на статистическата служба, публикувано в четвъртък. Темпът на инфлацията отговаря и на медианната оценка на десетима анализатори, участвали в проучване Bloomberg.

Норвежката базисна инфлация се забавя през юли от рекордно високото си ниво. Графика: Statistics Norway/Bloomberg Норвежката базисна инфлация се забавя през юли от рекордно високото си ниво. Графика: Statistics Norway/Bloomberg

„Въпреки че резултатът беше малко по-висок от очакванията на Норвежката централна банка за ниво на инфлацията от 6,3%, това не е причина за промяна в плановете на регулатора“, коментира стратегът на Nordea Bank Abp Дейн Цеков в бележка до клиенти, добавяйки, че очаква банката да повиши лихвите с 25 базисни пункта на срещата си следващата седмица.

Данните са добра новина за норвежките потребители, въпреки че до момента те до голяма степен се справяха с нарастващите разходи по кредитите си и намаляващата покупателната способност отчасти благодарение на субсидиите за електроенергия от държавата.

Те вероятно ще опростят и избора на централните банкери на скандинавската държава, които е по-вероятно да се придържат към планирания си темп на затягане на паричната, който предполага повишаване на лихвите до най-много 4,25%. Забавянето на инфлацията е част от факторите, които предполагат по-бавен темп на повишаване на лихвите през този и следващия месец, също като засилването на кроната спрямо еврото, задържала се на рекордно ниски нива след пандемията.

Общата инфлация през юли е била на ниво от 5,4% спрямо година по-рано и по ниска спрямо медианната прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, за 5,9% и оценката на централната банка за 6,2%. Забавянето ѝ се дължи отчасти на базови ефекти, тъй като месечният темп на повишение на цените на храните през юли миналата година е бил най-високият такъв до момента, твърдят от статистическата агенция.

„Не сме регистрирали подобен ръст на цените през юли, какъвто наблюдавахме юни тази година, което води до забавяне на инфлацията на храните през юли на годишна база“, коментира в изявление Еспен Кристиансен, ръководител на отдел в Statistics Norway. „Същият ефект се вижда и при цените на електроенергията, които се са се понижили повече от юни до юли тази година, отколкото през същия период миналата година.“

Норвежката крона, най-добре представящата се валута сред останалите на държавите от Г-10 през последните три месеца, за кратко отслабна след публикуването на данните, но до голяма степен остана непроменена и към 13 ч. в Осло се търгува при цена от 11,1829 крони за 1 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още