IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка може би ще повиши лихвите още веднъж

Въпреки забавящата се инфлация икономистите очакват основната лихва да достигне 2% и да се задържи на това ниво още година

16:36 | 14.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономистите очакват Швейцарската централна банка да повиши лихвите за последен път през септември, въпреки че инфлацията се забавя по-бързо, отколкото очакваше регулаторът в страната, съобщава Bloomberg.

Банката ще повиши лихвите с 25 базисни пункта до 2% на следващата си среща на 21 септември, на която ще вземе решение за паричната си политика, сочат данни от проучване на Bloomberg, проведено в периода от 4 до 10 август. Лихвените проценти ще се задържат на това ниво за една година, като първото им понижение се очаква да се случи през септември 2024 г., а още едно – три месеца след това.

Прогнозата за инфлацията на икономистите е значително по-оптимистична, отколкото тази на централната банка. В най-новите си оценки за инфлацията, направени през юни, Швейцарската централна банка заяви, че ръстът на потребителските цени ще се възстанови от най-ниските си нива, които достигна скоро и ще се ускори до максимум 2,3% през третото тримесечие на 2024 г.

За разлика от това, икономистите смятат, че темпът на инфлация ще остане под горната граница от 2%, заложена от регулатора, през това тримесечие и ще се задържи под това ниво до края на 2024 г. На годишна база централната банка прогнозира инфлацията да бъде средно 2,2% през 2024 г., докато медианната оценка на респондентите в проучването е за 1,5%.

Инфлация в Швейцария и прогнозите на икономистите и централната банка за нейното бъдещо развитие. Графика: Bloomberg Инфлация в Швейцария и прогнозите на икономистите и централната банка за нейното бъдещо развитие. Графика: Bloomberg

Въпреки че икономистите все още очакват повишение през септември, проучването може да засили съмненията за това колко „ястребово*“ ще действа Швейцарската централна банка занапред. Гуверньорът на централната банка Томас Йордан заяви през юни, че „най-вероятно може да са необходими още повишения на лихвените проценти, за да се забави инфлацията трайно до нива под 2%“, като се има предвид, че през втората половина на тази година се очаква вълна от повишения на цените на наемите, а през януари и електроенергията се очаква да поскъпна.

Но неотдавнашното рязко поскъпване на франка, който предпазва Швейцария от ценовия натиск, причинен от вносните стоки, и признаците за забавяне на икономическата активност може да са променили мнението на представителите на регулатора. Централната банка ще представи следващата си прогноза за инфлацията заедно с решението си за лихвите на срещата през септември.

Отделно проучване в понеделник показа, че компаниите в Швейцария не планират големи увеличение на заплатите. Докато швейцарските синдикати настояват за годишни увеличения от 5% във всички индустрии, около 4500 предприятия са заявили пред центъра за икономически изследвания KOF, че очакват средно повишение на заплатите от около 2% през следващите 12 месеца.

Въпреки че преговорите между синдикатите и работодателите все още продължават, това може би означава, че Швейцарската централна банка не трябва да се страхува от сериозен ценови натиск, свързан със заплатите.

От центъра за икономически изследвания KOF отбелязаха, че индустриите, които са ориентирани към износ  на стоки и услуги очакват по-слаби увеличения на заплатите, докато секторите, чието внимание е насочено към вътрешния пазар, прогнозират по-високи такива. Ресторантьорството и хотелиерството са начело в класацията, като при тях се очаква ръст на заплатите от 3,8%, а при фабричния сектор – повишение от едва 1,5%.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното „ястреби“, а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. авт.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още