IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната и ЕС с месечен ръст през юни

На годишна база резултатите са отрицателни, производството в България отчита втория по големина спад

13:57 | 16.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индустриалното производство в еврозоната и в Европейския съюз (ЕС) се е разширило със съответно 0,5% и 0,4% през юни спрямо предходния месец, сочат сезонно изгладени данни на европейската статистическа служба Евростат.

Спрямо същия период на миналата година производството обаче се е свило с 1,2% както в зоната с единна валута, така и в ЕС.

През май индустриалното производство и в двата региона стагнира на месечна база.

Сравнение на месечна база

В еврозоната на месечна база производството на енергия е единственото с ръст - от 0,5%, докато производството на трайни потребителски стоки е намаляло с 0,1%. Спадове се отчитат в категориите „капиталови стоки“ (0,7%), „междинни стоки“ (0,9%) и „нетрайни потребителски стоки“ (1,1%)

В ЕС производството на енергия също се е увеличило с 0,5%, докато това на трайните и нетрайните потребителски стоки се е свило с 0,4%. По-слабо е било производството и на капиталови стоки (-0,7%) и междинни стоки (-0,8%).

Сред страните членки на ЕС, за които има налични данни, най-голям ръст в производството си на месечна база отчита Ирландия (13,1%), следвана от Дания (6,3%) и Литва (3,2%). Най-слабо представящите се страни по отношение на индустриалното произвоство през юни спрямо месец по-рано са Швеция (-5,3%),Финландия и Малта (и двете по -3,3%) и Белгия (-3,0%).

България отчита ръст от 0,7% през юни.

Сравнение на годишна база

В еврозоната през юни 2023 г. в сравнение с юни 2022 г. производството на енергия се е понижило със 7,8%. Спадове са отчетени и при междинните стоки (-6,3%), при дълготрайните потребителски стоки (- 5,2%), докато производството на недълготрайни потребителски стоки е нараснало с 0,2%, а ръстът при капиталовите стоки е 4,4%.

В ЕС производството на енергия на годишна база е спаднало с 8,9%, на междинните стоки с 6,6%, а на дълготрайните потребителски стоки с 6,5%. Ръст записват недълготрайните потребителски стоки (2,1%) и на капиталовите стоки (4,8%).

Индустриално производство на ЕС през юни 2023 г. спрямо юни 2022 г. Графика: Евростат Индустриално производство на ЕС през юни 2023 г. спрямо юни 2022 г. Графика: Евростат

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големи годишни понижения отбелязват Естония (-12,7%), България (-9,3%) и Белгия (-7,6%). В челната тройка на най-добре представящите се държави на годишна база влизат Дания (12,3%), Ирландия (8,3%) и Словакия (3,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още