IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите в еврозоната очакват по-слаба инфлация, но пазарите не са на това мнение

Инфлацията е далеч от целта от 2%, а в периода 2028-2033 г. би могла да достигне рекордни средни стойности, отчита пазарен индикатор

16:18 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очакванията на потребителите за инфлацията в еврозоната са спаднали през юни, но са останали над целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%, докато централните банкери обмислят дали да продължат безпрецедентния си цикъл на лихвени повишения, пише Bloomberg.

Инфлационните очаквания на потребителите в еврозоната за следващите 12 месеца са се понижили до 3,4% от 3,9%, отчетени през май, отбелязват от ЕЦБ във вторник в своето месечно проучване. За период от три години напред те спадат до 2,3% от 2,5%.

Инфлационни очаквания на потребителите в еврозоната за следващите 12 месеца и за 3-годишен период. Графика: EЦБ/Bloomberg Инфлационни очаквания на потребителите в еврозоната за следващите 12 месеца и за 3-годишен период. Графика: EЦБ/Bloomberg

Резултатите са публикувани преди срещата през септември, на която гуверньорът Кристин Лагард заяви, че ще се реши дали депозитната лихва да бъдат повишена за десети пореден път, или да бъде направена пауза.

Проучване на ЕЦБ миналата седмица показа, че базисната инфлация, която регулаторът следи внимателно, докато затяга паричната си политика, вероятно е достигнала своя връх.

Пазарните измерители за ръста на цените обаче се доближават до рекордни стойности. В понеделник измерителят за бъдещата инфлация достигна най-високото си равнище от 2010 г. насам, като сочи среден темп от 2,67% за инфлацията в периода 2028-2033 г.

Това се случва в момент, в който доходността по облигациите с по-дълъг матуритет нараства по-бързо от тази на облигациите с по-кратък срок, като инвеститорите очакват по-висока възвръщаемост от активите, чиито срок продължава напред в бъдещето, да отразят риска от това инфлацията да остане висока за по-дълъг период от очакваното.

Проблемът за представителите на ЕЦБ е, че ще се затруднят да аргументират края на повишаването на лихвите, ако пазарите залагат на това, че инфлацията ще остане над целевото равнище от 2%. Това също така се разминава със ситуацията в САЩ, където инфлационните очаквания, макар и повишени, не достигнаха нови върхови нива през последната година.

Показатели като инфлационните суапове и проучванията за очакванията са „ключови“ за представителите на ЕЦБ, които вземат решения за паричната политика „и нито един от тези индикатори не сочи пауза през септември“, каза Пиет Кристиансен, главен стратег в Danske Bank A/S. „Инфлационните очаквания все още са тревожни.“

От пазарните измерители, които ЕЦБ следи, т.нар. петгодишен индикатор е един от любимите ѝ, тъй като не се влияе от очаквания ръст на цените в близък план. Измерители, подобни на този, бързо се промениха, тъй като месечните доклади за инфлацията много пъти показаха, че тя се е ускорила с повече от очакваното през последните няколко години.

Въпреки че инфлацията в еврозоната няма да достигне целта на ЕЦБ докъм 2025 г., тя ще се забави значително по-късно тази година, коментира по-рано главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн.

Този обрат би помогнал на икономиката на региона, докато се бори със спада, предизвикан главно от германската икономика. Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБпредупреди миналата седмица, че паричната политика „ трябва да бъде предпазлива“, за да укроти инфлацията, без да навреди излишно на растежа.

Анкетата на ЕЦБ от вторник разкри, че песимизмът на потребителите за икономиката се е разсеял леко, като през юни те са споделили, че очакват тя да се свие с 0,6% през следващите 12 месеца спрямо очакванията за спад от 0,7% през май.

Данните от проучването показаха още, че прогнозата за безработицата, която е рекордно ниска, е тя да достигне 11% за една година — същото беше мнението на потребителите през май. Номиналните доходи се очаква да нараснат с 1,2%, като и при тях не се наблюдава промяна.

Оценката на потребителите за цените на жилищата е, че те ще повишат с 2,1% през следващите 12 месеца, като се стабилизират на най-ниското си ниво за две години. Очакванията за лихвите по ипотечните кредити за 12 месеца напред са спаднали леко до 5% от 5,1% през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още