IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъждовният юли сви продажбите на дребно във Великобритания

Британските търговци на дребно отчетоха месечен спад на продажбите от 1,2%, който се оказа по-голям от очакванията

12:38 | 18.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британските търговци на дребно отчетоха по-голям от очаквания спад на продажбите през юли, след като проливните дъждове през месеца задържаха купувачите вкъщи. Влияние оказа също високата инфлация и 14-те последователни увеличения на лихвените проценти на Острова.

Официалните данни показват, че обемът на продажбите през миналия месец е бил с 1,2% по-нисък от този през юни, съобщи Ройтерс. Икономистите, анкетирани от агенцията, прогнозираха спад от 0,5%.

Британската лира поевтиня, докато инвеститорите анализират доколко спадът на продажбите представлява предупредителен знак за забавяне на и без това мудната британска икономика.

"Юли беше особено тежък за супермаркетите, тъй като летният сезон, в съчетание с повишените разходи за живот, доведе до слаби продажби както на дрехи, така и на храни", коментира Хедър Бовил, заместник-директор по проучванията и икономическите показатели в британската Служба за национална статистика (ONS).

"Продажбите в универсалните магазини и на стоки за бита също спаднаха значително".

За да избегнат дъждовете, много от купувачите се насочиха към пазаруване в интернет, като 27,4% от продажбите на дребно през месеца са осъществени онлайн, което е повече от 26% през юни и най-високият дял от февруари 2022 г. насам.

Обемът на продажбите в магазините за хранителни стоки е спаднал с 2,6% на месечна база, докато този в обектите за нехранителни стоки се е понижил с 1,7%.

Юлският спад идва след силния юни за търговците на дребно, подкрепени от горещата вълна в страната.

Освен от непредсказуемостта на времето на Острова, потребителите са засегнати и от високата инфлация, която през миналия месец достигна почти 7% - спад спрямо пиковите 11% през октомври миналата година, но все още най-високото ниво сред големите богати икономики в света.

Въпреки това данните за юли представляват едва вторият случай на спад на обема на продажбите на месечна база през 2023 г., което предполага устойчивост на потребителското търсене.

Според някои икономисти въздействието на постоянното повишаване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка неизбежно ще засегне потребителските разходи през втората половина на 2023 г.

"Нашето мнение все още е, че забавянето на активността заради по-високите лихвени проценти в крайна сметка ще генерира общ спад от 0,5% на реалните потребителски разходи спрямо пиковите им равнища", заяви Рут Грегъри, заместник главен икономист за Обединеното кралство в Capital Economics.

Компанията за пазарни проучвания GfK отчете миналия месец, че потребителското доверие е спаднало през юли за първи път от януари насам.

Самюъл Томс от Pantheon Macroeconomics обаче смята, че ускоряването на растежа на заплатите и забавянето на инфлацията рисуват по-оптимистична картина.

Данни, публикувани тази седмица, показаха, че основните заплати нарастват най-бързо от началото на статистиката през 2001 г. Това е лоша новина за централната банка, която се опасява, че високата инфлация ще се задържи, но добра за потребителите, чиито доходи догонват ръста на цените.

"В перспектива продължаваме да очакваме реалният разполагаем доход на домакинствата да нараства бързо", казва Томс.

Въпреки юлските дъждове Next и Marks & Spencer, два от най-големите британски търговци на дребно, отчетоха силно представяне и повишиха прогнозите си за печалбата през този месец.

Но в сектора има и губещи. Миналата седмица частният търговец на дребно на намалени стоки за дома и бита Wilko беше поставен под административно управление, което изложи на риск 12 500 работни места.

Обемът на продажбите на дребно във Великобритания е бил с 3,2% по-нисък в сравнение с юли миналата година, сочат още данните. Икономистите прогнозираха спад от 2,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още