IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Marks & Spencer повиши перспективите си на фона на силна търговия

Търсенето в магазините е помогнало да спечели нови клиенти за бизнесите си с дрехи, стоки за дома и храни

14:52 | 15.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският търговец на дребно Marks & Spencer повиши перспективите си за печалбата във вторник (15 август), заявявайки, че търсенето в магазините е помогнало да спечели нови клиенти за бизнесите си с дрехи, стоки за дома и храни. Новината изстреля цената на акциите на компанията остро нагоре, съобщава Ройтерс.

139-годишната група, чиито акции са поскъпнали с 66% от началото на годината, заяви, че сега очаква ръст на печалбата за 2023-24 финансова година спрямо преди прогнозиран лек спад. Цената на акциите скочи с 8%.

Подобно на други големи британски търговци M&S печели от стабилните потребителски разходи въпреки криза с разходите за живот, която навлиза във втората си година, предизвикана от 14 поредни увеличения на лихвите от Английската централна банка с цел да се ограничи упорито високата инфлация.

Компанията обаче печели и от фокуса си върху висококачествена храна, което помага да спечели потребители, предпочитащи да вечерят у дома, и модни асортименти на добри цени, които се обновяват по-често.

Неочакваното изявление, което обещава „значително подобряване“ спрямо предишните очаквания, когато публикува междинните си резултати през ноември, подкрепи цените на акциите на други търговци, включително Next и собственика на Primark.

Конкурентът Next повиши прогнозата си за печалба по-рано този месец – за втори път в рамките на три месеца.

M&S заяви, че през първите 19 седмици на годината сравнимите продажби на храни са се увеличили с 11%, а на дрехи и стоки за дома – с 6%. Оперативният марж на групата „остава стабилен“.

Компанията обаче предупреди, че остава значителна несигурност относно икономическите перспективи и съществува риск потребителският пазар да се затегне с напредването на годината.

Модни хоризонти

Под ръководството на главния изпълнителен директор Стюарт Мачин M&S се стреми да изгради по-устойчив бизнес с фокус върху качеството и стойността на облеклото и храната си, сериозни инвестиции в технологии и електронна търговия и радикална промяна на магазините.

Макар че преди повечето британски домакинства купуваха училищни униформи, спално бельо, храна и бельо от веригата, M&S от години се бори да спечели по-млади клиенти, които се интересуват от модата, като същевременно запази репутацията си с висококачествени основни продукти, търсени от по-възрастните клиенти.

Инвестициите в скоростта, с която може да доставя нови модни гами, спечелиха похвали на компанията в модната преса, помагайки на търговеца на дребно, който присъства на повечето британски търговски улици, да си възвърне чувството за стил.

Инвестициите за понижаване на цените на определени хранителни артикули, като същевременно все още се предлагат висококачествено вино и ястия за онези купувачи, които искат да останат повече вкъщи, също увеличават продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още