IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите цени на почивките във Великобритания поддържат и инфлацията висока

Индексът на потребителските цени е нараснал с 6,8% през юли, а общата инфлация се е забавила

11:11 | 16.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Великобритания е останала по-висока от очакваното през юли, тъй като цените на пътуванията и почивките са се увеличили, което е още един фактор в полза на допълнителното повишение на лихвите от Английската централна банка (АЦБ) на следващата ѝ среща по паричната политика, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени (CPI) е нараснал с 6,8% през юли на годишна база, което все пак е под нивото от 7,9%, отчетено през юли, съобщи статистическата служба (ONS) в сряда. Ускорението надхвърля и прогнозата от 6,7% на икономистите, като за пети път от шест месеца насам данните изненадват с ръст.

Въпреки че цените на енергията и храните са допринесли за забавянето на общата инфлация, цените на услугите са се увеличили с 0,2 процентни пункта до 7,4%, достигайки връх, отчетен по-рано през май. Цените на самолетните билети и нощувките в хотелите са се повишили рязко. Ръст от 1,7% се наблюдава и при цените на наемите, основно при тези на общинските жилища.

В съчетание с рекордния ръст на заплатите, отчетен във вторник, данните за инфлацията засилват усещането, че инфлационната спирала във Великобритания е най-лошата такава сред всички държави в Г-7. Инвеститорите отново смятат, че АЦБ ще увеличи лихвите с четвърт пункт или дори повече следващия месец.

Нийл Бирел, главен инвестиционен директор в Premier Miton Investors, коментира, че съгласно данните АЦБ няма как да се чувства спокойна.

„Във Великобритания все още не сме в етап, в който можем да кажем, че печелим битката срещу инфлацията, има още доста фактори, които оказват натиск“, призна той.

След публикуването на данните паундът се засили с 0,2% до 1,2731 щатски долара. Залозите на инвеститорите за лихвите се задържат стабилни и предполагат допълнително повишение на основната лихва до 6% в началото на следващата година от нивото ѝ от 5,25% в момента.

Великобритания е засегната от най-силната инфлация в Г-7 от началото на пандемията насам. Последните данни за инфлацията показаха, че през юли тя е била на ниво от 5,3% в еврозоната, 3,2% в САЩ и 3,3% в Япония.

Инфлацията във Великобритания е по-висока от тази в еврозоната и САЩ. Графика: Bloomberg Инфлацията във Великобритания е по-висока от тази в еврозоната и САЩ. Графика: Bloomberg

Правителството на министър-председателя Риши Сунак превърна борбата с инфлацията в приоритет преди изборите през следващата година.

„Въпреки че инфлацията се забавя, ние още не сме на финалната права“, заяви министърът на финансите Джереми Хънт. „Трябва да се придържаме към нашия план да забавим инфлацията до два пъти по-ниско ниво тази година и да я върнем до целта от 2% възможно най-скоро.“

Базисната инфлация, изключваща цените на храните и енергията, се е задържала на ниво от 6,9% през юли, вместо да се забави, както очакваха икономистите.

За домакинствата с ниски доходи, които са склонни да харчат голяма част от доходите си за храна, данните бяха добра новина, тъй като темпът на инфлацията при храните се е забавил. Въпреки че все още е висок (14,9%), това е най-бавният ръст, отчетен от септември 2022 г. насам.

За спада са допринесли цените на основните продукти като мляко, зърнени закуски, хляб и сладкиши, а 10 от общо 11 категории храни са поевтинели. При три от тези десет класа цените са се понижили между юни и юли.

Инфлационният натиск във фабричния сектор също е отслабнал. Цените на суровините също да продължили да намаляват, увеличавайки перспективите за допълнително забавяне на инфлацията през следващите месеци.

Цените на производител са спаднали с 0,8% от началото на годината до юли, което е първото им понижение от декември 2020 г. насам и най-ниското такова от октомври 2020 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още