IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската икономика се е свила по-малко от очакваното през второто тримесечие

Анализатори смятат, че това няма да спре централната банка да повиши лихвите още веднъж

11:49 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шведската икономика се е свила през второто тримесечие, главно заради по-слабия износ и намалелите търговски запаси, въпреки че отчетеният спад е по-малък от очаквания, показват данни на статистическата служба на страната във вторник, цитирани от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е намалял с 0,8% през периода от април до юни спрямо предходните три месеца. За сравнение, първоначалната оценка от миналия месец сочеше спад от 1,5%, а медианата прогноза на анализатори, участвали в проучване на Ройтерс, беше за понижение от 1,3%.

На годишна база БВП е намалял с 1,0% през второто тримесечие, коментират от службата в изявление. Първоначалната оценка също бе за по-голям спад от 2,4%.

През предходните тримесечия икономиката се представи сравнително силно въпреки забързващата се инфлация, по-високите лихви, нестабилния имотен пазар и несигурността в световен мащаб. През 2022 г. икономиката на страната се разрасна с 2,8%.

„Второто тримесечие на 2023 г. като цяло беше слабо и спадове бяха отчетени при някои от основните компоненти на БВП. Нетният износ намаля, както и инвестициите в запаси", коментират от Шведската статистическа служба.

„Разходите за потребление на домакинствата остават на равнище под нулата за четвърто поредно тримесечие“, добавят те.

Централната банка (Riksbank) повиши основния си лихвен процент до 3,75% от 0% през миналата година. Въпреки че инфлацията започна да се забавя и икономиката да се охлажда, очакванията са регулаторът да повиши лихвите отново през септември, вероятно и през ноември, заради притесненията, че инфлацията може да се задържи над целевото равнище.

„Данните за БВП не променят мнението ни, че Riksbank ще увеличи лихвите още два пъти през есента“, заявиха анализатори от SEB в бележка до клиенти по повод данните за БВП.

През юни централната банка прогнозира спад на икономиката от 0,5% през 2023 г. и сигнализира за поне още едно повишение на лихвите тази година.

„Слабият икономически растеж определено е аргумент Riksbank да действа предпазливо, но твърде силната инфлация и особено по-слабата корона показват, че Riksbank все пак ще повиши лихвите през септември“, смятат анализатори на Nordea.

Миналата седмица правителството понижи годишната си прогноза за БВП, като посочи очаквано свиване от 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още