IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените в Швеция са се покачили с повече от очакваното през юни

Това ще засили натиска върху централната банка за още лихвени увеличения

11:39 | 14.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основната инфлация в Швеция се е забавила с по-малко от очакваното през юни, засилвайки натиска върху централната банка на страната за допълнително затягане на паричната политика, докато слабата крона повишава разходите за вносни стоки, предава Bloomberg.

Ценовият показател, който премахва разходите за енергия и ефекта от промените на лихвите, се е повишил с 8,1% на годишна база, показва съобщение на статистическата служба от петък. Това е над медианната оценка от 7,9% в проучване на Bloomberg, както и над очакванията за 7,8% на централната банка Riksbank.

Развитието ще засили опасенията на централните банкери, които предупреждават, че упоритите увеличения на цените при услугите и слабата валута може да ги принудят да вдигнат лихвите с повече, отколкото сегашните планове сигнализират. В същото време те трябва да преценят риска от твърде силно затягане за уязвимия сектор на бизнес имотите, докато наемодателите се борят с растящите разходи по дълговете си.

Тъй като кроната напоследък се търгува на рекордно дъно спрямо еврото, за централната банка стана по-спешно да поддържа основната си лихва – в момента на ниво от 3,75%, на по-високо равнище, отколкото основния лихвен процент на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Икономисти очакват представителите на ЕЦБ да увеличават основната си лихва до 3,75% по-късно този месец, засилвайки натиска върху Riksbank да предприеме подобен ход на следващата си среща, планирана за септември, за да остане по-напред.

Индексът на потребителските цени с фиксиран лихвен процент, който Riksbank следи, също е нараснал повече от очакваното, което „едва ли ще предложи спокойна лятна ваканция“ за централните банкери, казва старши икономистът на Svenska Handelsbanken Йохан Лоф в бележка до клиентите си. Той очаква централната банка да увеличи основната лихва с по четвърт пункт през септември и ноември, а резултатите от юни донякъде са заздравили тази позиция.

Последните данни от Швеция излизат на фона на световни опасения, че базисният ценови натиск може да се окаже по-траен от очакваното. Първоначалните оценки за еврозоната показват, че основната инфлация отново се е ускорила през юни. В същото време данните за САЩ, публикувани в сряда, показаха, че цените са се повишили с по-малко от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още