IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведите са все по-отворени към идеята за приемане на еврото

В момента кроната се търгува около най-ниските нива в историята си

14:54 | 07.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шведското население става все по-малко враждебно към идеята за приемане на еврото като валута, след като кроната се търгува около най-ниските нива в историята си, съобщава Bloomberg.

Проучване, публикувано от статистическата служба на Швеция в сряда, показва, че 30,5% биха гласували в подкрепа на приемането на еврото. Макар че 50,5% все още се противопоставят на захвърлянето на кроната, подкрепата за общата валута в момента е на най-високото си ниво от началото на дълговата криза в Европа преди повече от десетилетие.

Стабилен спад в стойността на шведската валута направи вносните стоки по-скъпи и макар че това засили печалбата на износната индустрия, предизвика и опасения, че местните производители няма да имат достатъчно стимули да оптимизират и увеличат дългосрочната си конкурентоспособност.

„Радвам се да видя, че инерцията Швеция да се присъедини към паричния съюз расте“, каза основателят на Cevian Capital Кристер Гардел, който е сред най-големите защитници на приемането на еврото. „Очевидно е, че маргиналните валути биват наказани с огромна отстъпка във валутния свят, който се доминира от долара и еврото“. Той добавя, че гласът на Швеция няма да бъде и достатъчно силен, за да се подкрепи „изострянето“ на Европейския съюз, ако тя не се присъедини към еврозоната.

Въпреки това политическият апетит за хода остава ограничен, като само една партия в парламента – Либералите, активно настояват за преосмисляне. Макар че Либералите са по-малък партньор в трипартийната управляваща коалиция в Швеция, призивите им за проучване на възможно членство във валутния блок тепърва трябва да набере сила в алианса.

Засега Финландия остава единствената скандинавска държава, която е приела еврото, а Дания обвързва валутата си с него, без да се присъединява към еврозоната.

Място на масата

Карин Карлсбро, депутат от Либералите в Европейския парламент, заяви, че партията ѝ основно подкрепя приемането на еврото, тъй като то ще даде на Швеция "място на масата" и ще помогне за укрепване на европейското единство, а плаващият валутен курс е отворил очите на много шведи за отрицателните ефекти на слабата крона.

„В ситуацията, в която сме в момента, със сегашния валутен курс, трябва да проведем дебат за решенията“, казва тя. „Достигнали сме точката, където е изключително ясно какви са разходите от това да си извън еврозоната, икономически и от гледна точка на влиянието“.

Шведските избиратели отхвърлиха приемането на еврото на референдум през 2003 г., а общественото мнение е решително негативно към присъединяването към паричния съюз, откакто дълговата криза обхвана континента в началото на второто десетилетие на века.

Националистическите Шведски демократи, които стоят в основата на управляващия блок, въпреки че формално не са част от коалицията, призоваха Швеция да напусне Европейския съюз и остават твърдо против приемането на общата валута.

Скорошното отслабване на шведската валута спрямо еврото е само последният етап от тенденция, продължила най-малко десетилетие, и кроната сега е с повече от 30% по-евтина, изразена в евро, отколкото беше през по-голямата част от 2013 г. Поевтиняването на кроната спрямо еврото породи загриженост в централната банка на страната, чиито усилия за ограничаване на инфлацията са отчасти осуетени от по-високите цени на вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още