IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция е напът да изгуби държавния си монопол на пазар на алкохол

Върховният съд отсъди в полза на онлайн търговец на дребно на алкохол

21:15 | 07.07.23 г.
Снимка: https://www.omsystembolaget.se/
Снимка: https://www.omsystembolaget.se/

Държавният монопол на Швеция върху търговията на дребно с алкохол понесе юридически удар от решение на Върховния съд, което може да освободи пътя за чуждестранни онлайн търговци, за да продават алкохолни напитки в скандинавската страна, съобщава Bloomberg.

Съдът отсъди, че датската Winefinder трябва да има право да продава продуктите си в Швеция, отхвърляйки жалбите на държавния монопол Systembolaget. Решението е поражение за Systembolaget, която има ексклузивни права да продава алкохолни напитки в Швеция от основаването си през 1955 г.

Winefinder предлага вино онлайн за доставка до домовете на потребители от Швеция. Върховният съд постанови, че тези покупки трябва да се разглеждат като легален частен внос на алкохол, с което поставя края на дълга юридическа битка срещу компанията, започнала дейността си в Швеция преди 16 години.

Макар че шведската система за ограничаване на продажбите на алкохолни напитки има широка обществена и политическа подкрепа, тя е била предизвиквана в съда редица пъти, откакто скандинавската страна се присъедини към Европейския съюз през 1995 г. Членството ефективно сложи край на монопола на Systembolaget върху продажбата на алкохол на ресторанти, а през 2003 г. бе премахната и забрана за реклама на вино и бира.

Париите, които формират сегашното коалиционно правителство, също защитават предложението да се позволи на малки производители да продават напитките си в производствените си обекти.

Решението от четвъртък може да отвори вратата към наплив от онлайн търговци на дребно, които засега не са работили в най-голямата скандинавска държава с население от 10 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още