IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Важно е Китай да постигне целта си за растеж

Ръководителката на фонда беше на тридневно посещение в страната и проведе срещи в Пекин и Шанхай

08:18 | 04.09.23 г.
Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева и премиерът на Китай Ли Цян. Снимка: Twitter@KGeorgieva
Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева и премиерът на Китай Ли Цян. Снимка: Twitter@KGeorgieva

„Важно е за Китай, важно е за света“ страната да постигне целта си за растеж. „Това е една трета от световния растеж“, заяви ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в края на посещението си в най-големия кредитор за много развиващи се икономики и ключов играч в преговорите за дълговете и финансовата им стабилност, предава Bloomberg.

Управляващият директор на МВФ беше три дни в Китай и се срещна с ръководители на страната, включително премиера Ли Цян, вицепремиера Хъ Лифън, управителя на централната банка Пан Гоншън и финансовия министър Лиу Кун.

Двете страни са обсъдили мерките, които Пекин предприе в усилията си да постигне целта за растеж от около 5% тази година. Възстановяването на страната е бавно и това принуди китайското правителство да предприеме още съгласувани стъпки в подкрепа на растежа. Те включват смекчаване на ограниченията за покупка на жилище, намаляване на лихвите по ипотечните кредити в подкрепа на имотния пазар, засилване на защитата на валутата и разширяване на някои данъчни облекчения за домакинствата.

Може да е нужно известно време последиците от тези мерки да се проявят в икономическите данни.

МВФ и Китай имат „силно партньорство“, подчерта ръководителят на фонда.

„В свят, в който толкова много страни са уязвими на последиците от COVID и сътресенията в света, е много важно МВФ да има финансовата сила да им помага“, каза Георгиева във видеоклип, публикуван рано в понеделник на в акаунта ѝ в китайската социална мрежа Weibo. „Благодарна съм на Китай, че признава ролята на МВФ в центъра на световната финансова предпазна мрежа“, допълни тя.

Позицията на Китай относно участието в преговорите за преструктуриране на дълга става все по-важна заради ролята му на най-големия кредитор за много бедни страни. Втората по големина икономика в света е в центъра на обширен дебат за смекчаване на глобалния дълг заради настояването си мултинационални кредитори като Световната банка да поемат загуби по дълга заедно с всички останали кредитори.

Напрежението беляза голяма част от разговорите около смекчаването на дълга на страни като Шри Ланка, която обяви спиране на плащанията миналата година и все още води разговори за преструктуриране на дълга си. Китай е и най-големият двустранен кредитор на страната.

През последните месеци има признаци за напредък в плановете за смекчаване на глобалния дълг. Замбия получи през юни голямо смекчаване на дълга си от група кредитори начело с Китай и Франция.  

В публикуваното в Weibo видео Георгиева каза, че партньорството между Китай и МВФ е силно и че страната подкрепя „изключително“ работата на МВФ, без да разкрива подробности. Тя допълни, че разговорите ѝ с китайските лидери като цяло са били „продуктивни и съществени“.

Георгиева посети също Шанхай и се срещна с кмета на града Гон Джън и с Дилма Русеф, президент на Новата банка за развитие, създадена от страните членки на БРИКС, чиято централа е в Шанхай.

Георгиева каза, че Новата банка за развитие е „институция, с която можем да сътрудничим за подкрепа на растежа и просперитета в страните, за които имаме общо сътрудничество“.

Междувременно американският президент Джо Байдън изрази разочарованието си, че китайският му колега Си Дзинпин няма да присъства на срещата на върха на лидерите от Г-20, но добави, че ще успее да го види, без да разкрива повече подробности.

Байдън ще посети Индия от 7 до 10 септември за среща на върха на Г-20, последвана от пътуване до Виетнам в рамките на усилията на администрацията му за засилване на отношенията на САЩ в Азия.

Си вероятно ще пропусне срещата, а китайският премиер Ли Цян се очаква да представлява Пекин в Ню Делхи, съобщиха запознати източници.

На въпрос дали очаква с нетърпение пътуването си Байдън отговори: „Да, така е“. „Искам малко повече… координация. Мисля, че и двете страни (Индия и Виетнам) искат много по-близки отношения със САЩ и пътуването може да е много полезно“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още