IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландският износ през второто тримесечие отбелязва най-силен ръст 10 г. насам

Износът се е увеличил с 6,8% на тримесечна база през периода април – юни, а вносът е спаднал с 2,8%

18:07 | 04.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нова Зеландия отбеляза най-големия ръст в обема на износа от 10 години насам през второто тримесечие, което е още един признак, че икономиката се е стабилизирала след рецесията в началото на годината, пише Bloomberg.

Обемът на износа е нараснал с 6,8% през периода от април до юни спрямо първото тримесечие, съобщи статистиката на Нова Зеландия в понеделник в Уелингтън. Това е най-голямото увеличение от четвъртото тримесечие на 2013 г. насам. Вносът, от друга страна, е спаднал с 2,8%, което предполага, че нетният износ е имал положителен принос за брутния вътрешен продукт (БВП) през тримесечието.

Обемът на износа в Нова Зеландия е най-големият такъв от 10 години насам. Графика: Bloomberg Обемът на износа в Нова Зеландия е най-големият такъв от 10 години насам. Графика: Bloomberg

Повечето икономисти предполагат, че икономиката е нараснала леко през трите месеца до юни, след като се сви през четвъртото тримесечие на 2022 г. и първото тримесечие на 2023 г. Въпреки това няколко анализатори, включително Австралийската централна банка, прогнозират, че двойна рецесия ще засегне икономика през втората половина на тази година.

Докладът за БВП за второто тримесечие трябва да бъде публикуван на 21 септември, а икономистите ще получат по-ясна представа за данните от докладите за строителния и фабричния сектор, които също се очаква да излязат тази седмица. Според доклад от миналия месец обемът на продажбите на дребно е спаднал повече от очакваното.

По-високия износ се дължи на ръст от 19% при обема на млечните продукти, като износът във всички останали категории също се е увеличил, сочат данни на статистическата агенция на страната.

Увеличението на обемите компенсира трето поредно тримесечие с по-ниски цени за износ, тъй като по-бавният икономически растеж в Китай се отразява негативно на световните цени на суровините.

Условията за търговия на Нова Зеландия са се подобрили с 0,4% през тримесечието, но са се влошили с 3,6% спрямо година по-рано, тъй като цените на износа са се понижили почти три пъти по-бързо от цените на вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още