IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационният натиск във Франция отслабва до нивата си отпреди пандемията

Според гуверньорът на Френската централна банка инфлацията ще се забави до 2% до 2025 г.

23:35 | 12.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлационният натиск във френската икономика е отслабнал още повече, тъй като ограниченията в предлагането намаляват, а делът на фирмите, повишаващи цените, намалява до нива, невиждани отпреди Covid пандемията, съобщи централната банка на страната, цитирана от Bloomberg.

Само 4% от фирмите, занимаващи се с индустриално производство във втората по големина икономика в еврозоната са повишили цените си през август, а 6% са ги намалили показва месечното проучване на централната банка на Франция. Съотношението, отчитащо затруднения при доставките, които влияят на производството, също е намаляло до най-ниското си ниво, откакто институцията е започнала да го измерва през 2021 г.

По-малко френски компании повишават цените си. Графика: Bloomberg По-малко френски компании повишават цените си. Графика: Bloomberg

„Наблюдава се нормализиране при предлагането и ценообразуването“, смята главният икономист на Банката на Франция Оливие Гарние.

Резултатите от френското проучване са публикувани точно когато Европейската централна банка пресмята дали признаците на забавяща се инфлация са достатъчни, за да гарантират пауза в цикъла от лихвени повишения, след рекордната кампания за затягане на паричната политика.

Малко преди да вземат решението си четвъртък, централните банкери са на различно мнение. Икономистите също на са на едно мнение по въпроса дали очакват ново увеличение на лихвите или пауза, а пазарите до голяма степен отразяват несигурността им.

С отслабването на ценовия натиск във Франция активността се оказва стабилна, коментират от Френската централна банка. Тъй като бизнесът очаква повишаване на активността в индустриалния сектор, в този на услугите и при строителството през септември, централната банка заяви, че френската икономика е напът да се разшири с между 0,1% и 0,2% през третото тримесечие.

Индикаторите се разминават с последните резултати на индексите на мениджърите по поръчките, които отчитат свиване на частния сектор , след като икономиката отбеляза по-силен от очаквания растеж от 0,5% през второто тримесечие.

„Това е забавяне, но не можем да кажем, че е спад или рецесия“, заяви Гарние.

Общата инфлация е преминала своя пик във Франция и базисната инфлация, изключваща енергията и храните, също е започнала да се забавя, макар и по-плавно, коментира членът на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилерой дьо Гало пред Agence France-Presse в интервю, публикувано във вторник. Той отново сподели, че очаква инфлацията да се забави до 2% до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още