IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишният темп на инфлацията в еврозоната и ЕС е продължил да се забавя през август

Нивото на инфлацията в еврозоната е 5,2%, а в ЕС е 5,9 на сто

13:56 | 19.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Годишният темп на инфлация в еврозоната се е забавил до 5,2% през август от 5,3% през юли, с което остава много под нивото си от същия период миналата година, когато инфлацията е била 9,1%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Ръстът на цените в Европейския съюз също се е забавил до 5,9% през август от 6,1% през юли. За сравнение, същия месец миналата година инфлацията в ЕС е била на ниво от 10,1%.

Годишният темп на инфлацията през август се дължи главно на ускорен ръст на цените на услугите (с 2,41 процентни пункта).

 Инфлацията в категорията хранителни продукти, алкохол и тютюневи изделия се е забързала с 1,98 процентни пункта, тази при неенергийните индустриални стоки също се е засилила с 1,19 процентни пункта.

За разлика от тях цените на енергоносителите са продължили да се понижават, като инфлацията при тях се е забавила с 0,34 процентни пункта.

Годишен инфлационен темп през август 2023 г. Източник: Евростат Годишен инфлационен темп през август 2023 г. Източник: Евростат

Сред страните членки на ЕС най-бавен годишен темп на инфлацията отчитат Дания (2,3%), Испания и Белгия (и в двете на ниво от 2,1%). Най-ускорена е инфлацията в Унгария (14,2%), Чехия (10,1%) и Словакия (9,6 на сто).

Годишният темп на инфлацията в България през август, измерен с хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) на Евростат, е 7,5%.  За сравнение, инфлацията през юли у нас беше на ниво от 7,8%.

В сравнение с предходния месец инфлацията през август се е забавила в 15 от страните членки на ЕС. При една от тях е останала на равнището си от юли, а в седем от тях се е ускорила.

Данните са публикувани, след като миналата седмица Европейската централна банка повиши основната си лихва за 10 пореден път до рекордните 4%, което голяма част от инвеститорите смятат за последното увеличение в настоящия цикъл на затягане.

Заместник-гуверньорът на ЕЦБ Луис де Гиндос, заедно с председателите на централните банки на Естония и Словакия Мадис Мюлер и Петер Казимир, също са на това мнение. Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард обаче не го потвърди, а по-ястребово настроените ѝ колеги от Австрия, Латвия и Словения - Роберт Холцман, Мартинс Казакс и Бостян Васле, заявиха, че може да има нужда от нови повишения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още