IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: Позицията на Китай към войната в Украйна вреди на търговията

Войната намалява привлекателността на Китай като инвестиционна дестинация, смята заместник-председателят на ЕК

09:28 | 26.09.23 г. 2
Валдис Домбровскис (вляво) се среща с китайския вицепремиер Хъ Лифън (вдясно) в Пекин. Снимка: Bloomberg LP
Валдис Домбровскис (вляво) се среща с китайския вицепремиер Хъ Лифън (вдясно) в Пекин. Снимка: Bloomberg LP

Главният преговарящ на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на търговията Валдис Домбровскис предупреди, че нежеланието на Пекин да осъди войната на Русия в Украйна вреди на възможностите за инвестиции в Китай. Той каза това в края на посещението си във втората по големина икономика в света, предава Bloomberg.

Домбровскис, който е и заместник-председател на Европейската комисия, отправи едни от най-силните критики на блока до момента срещу позицията на китайския президент Си Дзинпин към войната, като обвърза външната политика с търговските отношения. Пресконференцията на представителя на ЕС в Пекин сложи край на четиридневното му пътуване в Китай, целящо да стабилизира двустранните отношения.

„Позицията на Китай засяга имиджа му, не само пред европейските потребители, а и пред компаниите“, отбеляза Домбровскис. „Войната намалява привлекателността на Китай като инвестиционна дестинация“, допълни той. Нашествието доведе до ръст на цените на храните и на енергията и ЕС не може да разбере позицията на Китай, каза още Домбровскис.

Инвестициите в Китай намаляват през последната година. Графика: Bloomberg LP Инвестициите в Китай намаляват през последната година. Графика: Bloomberg LP

Китай твърди, че е неутрален относно войната на Русия, като в същото време предоставя дипломатическа и икономическа помощ на Москва.

Представителят на ЕС отправи предупреждението около месец след като американският министър на търговията Джина Раймондо съобщи, че според бизнеса политиките на Комунистическата партия правят страната „твърде рискова“ и „неблагоприятна за инвестиции“. Китай започна мисия по привличане не чуждестранни инвеститори и подкрепа за частния сектор в стремежа си да помогне на забавящата се икономика.

Ван Ивей, директор на Center for European Studies към Renmin University, казва, че разговорите между двете страни са положителен знак, въпреки че все още има напрежение помежду им.

„Възобновяването на диалога на високо равнище означава, че отношенията между Китай и ЕС постепенно се връщат в релси“, отбелязва той.

Дженс Ескелунд, председател на Търговската камара на ЕС в Пекин, също смята, че разговорите в областта на търговията са добра възможност за разрешаване на предизвикателствата пред европейските компании в страната. Той дава за пример притесненията от „нарастващото внимание на Китай към националната сигурност“ и „растящата регулаторна неяснота“.

„Тези предизвикателства противоречат на многократните уверения от китайското правителство, че Китай е отворен за бизнес и е поел по път към продължаващо отваряне“, казва Ескелунд.

Високи залози

Напрежението между Брюксел и Пекин нарасна този месец, след като ЕС съобщи, че започва разследване на субсидиите за електромобили на Китай. Ходът може да предизвика търговска война в област, включваща двустранна търговия за над 900 млрд. долара. Решението е и удар за стратегията на Си да ухажва ЕС в отговор на икономическите предизвикателства от САЩ.

Домбровскис защити решението при посещението си в Пекин, като заяви, че блокът ще бъде „агресивен“ в отстояването на интересите си. След края на разговорите с европейския си колега вчера китайският вицепремиер Хъ Лифън изрази „силно притеснение и недоволство“ заради разследването за електромобилите.

Китайското министерство на търговията съобщи в комюнике, че двете страни са постигнали редица споразумения, включително за установяване на механизъм за комуникация относно контрола върху износа. Той е сходен с механизма, който САЩ и Китай се договориха неотдавна да установят.

Двете страни обещаха да подобрят отношенията във финансовите си индустрии, да ускорят достъпа до пазара за земеделски продукти от ЕС и да засилят сътрудничеството между регулаторите на ценни книжа и фючърси. Големите области на разногласия като достъпа до държавни обществени поръчки за компании от ЕС, субсидиите на Китай за начеващия му пазар на електромобили и търговския дефицит останаха на масата.

Домбровскис заяви, че макар ЕС да не се стреми към съвършено балансирани търговски отношения с всичките си партньори, „резкият ръст“ на дефицита на блока с Китай през последните години го е принудил да „направи по-внимателен преглед“ на причината за промяната.

Разговорите в Пекин се състояха в рамките на „Икономическия и търговски диалог на високо равнище“ между ЕС и Китай, основен форум за високопоставени ръководители да обсъждат макроикономически и търговски проблеми, веригите за доставка и финансовите услуги. Той може да се превърне в основа за среща на високо равнище между Си и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 царя на тъъъпите въпроси... къде в статията пише че е чакал нещо си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
Tikva007
преди 7 месеца
*Представителят на ЕС отправи предупреждението около месец след като американският министър на търговията Джина Раймондо съобщи, че според бизнеса политиките на Комунистическата партия правят страната твърде рискова и неблагоприятна за инвестиции - Чувал съм от по-възрастни един виц от соца, когато властта в България е била функция на тази в СССР. В него се казва, че когато се случвало Брежнев да пръццне, Тодор Живков веднага се нассиррал. Пита се, защо Доровскис е чакал около месец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още