IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва със спестяванията от времето на пандемията

Ситуацията се различава съществено между Америка и Европа

15:05 | 30.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централните банкери прекараха последните няколко години в борба с неизвестни. Дали цените на стоките ще спаднат, след като стане по-малко трудно да се доставят? Могат ли компаниите да забавят наемането на служители, без да прибегнат до масови съкращения? И ще бъдат ли похарчени запасите от кеш, натрупани по време на пандемията? Сега, когато Федералният резерв, Английската централна банка (АЦБ) и ЕЦБ изглежда вероятно ще спрат повишаването на лихвените си проценти, този последен източник на несигурност избледнява. Най-общо казано, докато в Америка домакинствата избраха да похарчат купищата си извънредни спестявания, във Великобритания и еврозоната те се въздържаха, пише колумнистката на Financial Times Сумая Кейнс.

Не е необичайно хората да добавят към спестяванията си за черни дни по време на рецесии. Но ръстът на спестяванията по време на пандемията беше изключителен. В пика през първото тримесечие на 2020 г. домакинствата в еврозоната, Великобритания и Америка скътваха една четвърт от разполагаемия си доход. Това далеч надхвърли нормалните спестовни навици или дори желанието да се прехвърлят разходите от днес за утре. Те спестяваха, защото локдауните им пречеха да правят много други неща.

Със завръщането към нормалността, централните банкери наблюдаваха предпазливо. Условията след пандемията бяха достатъчно сложни; приливът на потребление би повишил цените и би затруднил борбата с инфлацията. Историческият опит подсказва, че централните банки трябва да са внимателни. По време на Втората световна война системата на дажби в Америка допринесе за огромно увеличение на спестяванията. Анализ на Джилиън Брюнет от колежа Смит и Сандайл Хлатшуейо от икономическия съвет на президента установи, че най-голямо увеличение на потреблението се наблюдава при модерните бани, електрическите хладилници и автомобилите.

След отчитане на инфлацията се оказа, че през 2022 г. реалните доходи в Америка са спаднали. Но в същото време реалните разходи се увеличиха. Нормата на спестявания падна под нивото отпреди пандемията. Хората се опитваха да запазят стандарта си на живот – напълно основателно. Но Фед не им благодари.

Залагането срещу американските потребители е смело. И все пак има признаци, че източникът на тяхното харчене може би пресъхва. Икономисти от борда на Федералния резерв прогнозираха, че през третото тримесечие на тази година (т.е. сега) излишните спестявания на домакинствата в Америка ще бъдат изразходени. Анализ на Крис Уит от JPMorgan Chase сочи, че преди пандемията хората са били склонни да държат в банковите си сметки паричния еквивалент на разходите за две до три седмици, като по-бедните домакинства са държали малко по-малко, а по-богатите - малко повече. В пика това се повиши до около четири седмици. Но сега поведението като цяло се върна към предишното си състояние.

Ситуацията в еврозоната е доста различна. С изключение на Италия домакинствата са склонни да се въздържат. Нормата на спестявания в еврозоната не се срина, но се върна приблизително до нивата отпреди пандемията. (Във Великобритания по-високите пенсионни вноски означават, че тя все още е висока.)

Защо реакцията от двете страни на Атлантическия океан е толкова различна? На 21 септември членовете на Британската комисия по паричната политика предположиха, че по-високото доверие на потребителите в Америка може да е допринесло. Наблюдавайки показателите на ОИСР, британците наистина изглеждат по-мрачни от американците от началото на 2022 г. Но въпреки войната на прага им, потребителите в еврозоната не са такива.

Разликата може да се дължи на естеството на държавната подкрепа по време на пандемията. Европейската подкрепа беше насочена повече към задържането на хората на работните им места. Паричните стимули в САЩ бяха като цяло на калпак, така че бе по-вероятно да бъдат изразходвани. Но макар и поразителна, ролята на тези парични помощи не бива да се надценява. Имайки предвид данните от проучвания, че около една трета от хората са спестили тези помощи, те представляват само около една десета от излишъка.

С течение на времето изглежда все по-малко вероятно Великобритания и еврозоната да последват американското поведение. Бюлетин на икономисти от ЕЦБ установява, че докато американските домакинства държат излишните си спестявания, натрупани в кешови депозити, тези в еврозоната не го правят. Вместо това спестяванията в по-малко ликвидни форми се увеличиха над тенденцията отпреди пандемията. Това има голямо значение за шансовете парите да бъдат похарчени. Докато хората са склонни да консумират около половината от увеличението на своите ликвидни активи, делът е по-близо до 5 процента при неликвидните.

Икономисти от Goldman Sachs разсъждават, че натрупаните спестявания са много малък процент от нетното финансово състояние на домакинствата и все повече се управляват като другите активи. Също така изглежда малко вероятно да има много задържано търсене, което все още не е отприщено. Ако бабата и дядото са искали да отидат на круиз, вероятно вече са отишли. Може би резервите може да се използват за облекчаване на разходите в случай, че настъпи рецесия. Но рискът от ръст намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 30.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още