IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводските цени у нас продължават да падат на годишна база заради евтиния ток

Общият индекс на цените на производител продължава да расте на месечна база през август, макар и с по-бавен темп

12:12 | 29.09.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Общият индекс на цените на производител в България се увеличава с 0,2% през август спрямо предходния месец, докато на годишна база той се понижава с 20,4%, което се дължи на продължаващия ценови спад при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, става ясно от нов доклад на Националния статистически институт (НСИ).

На месечна база покачване се наблюдава в преработващата промишленост - с 1,2%. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,4%, и в добивната промишленост - с 2,2%.

По отношение на преработващата промишленост по-високи цени са отчетени при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 12,2%, и производството на химични продукти - с 3,6%. Понижение на цените се наблюдава при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 1,4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – 1%.

На годишна база през август е отчетен спад на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 51,9%. Увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 3%, и в преработващата промишленост - с 0,2%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността. Източник: НСИ Общ индекс на цените на производител в промишлеността. Източник: НСИ

Значителен ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при: производството тютюневи изделия - с 45%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 18,1%. Съществено намаление на цените се наблюдава при производството на химични продукти - със 17,5%, а също и при производството на основни метали - със 7,6%.

Междувременно от НСИ подчертават, че индексът на цените на производител на вътрешния пазар остава без промяна през август спрямо предходния месец. Понижение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,8%, и в добивната промишленост - с 2,6%, докато в преработващата промишленост е регистрирано увеличение - с 2%.

По-високи цени в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти - с 5,9%, ремонта и инсталиране на машини и оборудване - с 1,4%, производството на облекло - с 0,9%. Намаление на цените е регистрирано при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1%, печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители, както и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с по 0,5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се понижава с 27,2% в сравнение с август 2022 година. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 51,5%, и в добивната промишленост - с 4,1%, докато в преработващата се наблюдава увеличение - с 1,3%.

Спрямо август 2022 г. значителен ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 60,8%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 37%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 15,3%. Спад на цените е отчетен при: производството на химични продукти - с 26,1%, и производството на основни метали – 10,8%.

Индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава с 0,6% през август спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2022 г. се наблюдава намаление с 5,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 7 месеца
До: khao: чекам аз да падне цената на хляба заради по-йофтинкия ток. Пък тя - не мърда,,, :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 7 месеца
До: khao ти като доказоно неразбиращ, може да видиш графиката - на картинката са ти нарисували, как падайки от скорошния пик, вектора продължава плавно нагоре. Тенденцията е ясна, без значение гаргарата дето си я прайме тука. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 7 месеца
как бе... нали според всичките копейки и политкомисаря тока е скъп?... ае сега *** разбери, нашите малоууми ли лъжат или работещите хора? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още