IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Норвегия се е свила за първи път от четири месеца през август

На тримесечна база обаче БВП се е разраснал с 0,2% от юни до август

11:20 | 09.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Норвегия се е свила през август за първи път от четири месеца насам, което до голяма степен е в съответствие с прогнозата на централната банка, планираща да сложи край на затягането през следващите месеци, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната, който изключва офшорната индустрия на Норвегия, е намалял с 0,2% през август спрямо юли, когато икономиката се разрасна със сходен темп, сочат данни, публикувани от статистическата служба в понеделник. Спадът се дължи основно на търговията на едро и на дребно, съобщават от агенцията.

БВП на Норвегия се свива през август. Графика: Bloomberg БВП на Норвегия се свива през август. Графика: Bloomberg

Медианата прогноза в проучване на Bloomberg сред шестима анализатори сочеше стагнация, а централната банка очакваше икономиката да се свие с 0,1%.

Резултатите допълват скорошните доказателства за постепенно забавяне на богатата на изкопаеми горива скандинавска икономика, която за известно време се беше отървала от последиците от по-високите инфлация и разходи по кредитите, подкрепена от силния пазар на труда и неочаквания ръст на износа.

За трите месеца от юни до август икономиката на Норвегия се е разраснала с 0,2% на тримесечна база, съобщиха от службата.

Въпреки че централната банка прогнозира забавяне на икономиката през следващата година от очаквания 1,3-процентен растеж през 2023 г., тя сподели плановете си за още едно увеличение на разходите по заемите с четвърт пункт преди края на годината, най-вероятно през декември, докато основната лихва достигне връх от 4,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още