IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия увеличи лихвените проценти до над 14-годишен връх

В съседна Швеция централната банка също направи покачване с четвърт процентен пункт

14:17 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сградата на Норвежката централна банка. Снимка: Fredrik Solstad/Bloomberg
Сградата на Норвежката централна банка. Снимка: Fredrik Solstad/Bloomberg

Норвежката централна банка увеличи разходите по заеми до най-високото равнище от над 14 години и предупреди инвеститорите да очакват още една стъпка нагоре.

Регулаторът повиши основната ставка по депозитите в четвъртък с 25 базисни пункта до 4,25%, което е най-високото равнище от 2008 г. насам. Мярката бе очаквана от всички анализатори в допитване на Bloomberg.

Банката също така повиши прогнозата си за ключовата ставка „малко“, сигнализирайки равнище от около 4,5% през 2024 г.

„Най-вероятно ще има едно допълнително увеличение на ставката, най-вероятно през декември“, каза управителят Ида Волден Бахе. Тя също така предупреди, че може да се наложи да се поддържа затегната парична политика „за известно време напред“.

Евентуалното ново повишение и след това пауза ще постави Норвегия в синхрон с останалите развити икономики. В навечерието на решението на Норвежката централна банка председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че институцията му сега ще „продължи предпазливо“, въпреки че лихвите ще останат завишени за по-дълго и ново повишение може да бъде осъществено.

В Норвегия богатата на природни изкопаеми икономика се забавя, след като устоя на последиците от по-високите цени и нарастващите разходи за кредити през по-голямата част от тази година.

И Швеция покачва лихвите

В съседна Швеция централната банка също повиши лихвите с четвърт процентен пункт, засилвайки отговора си на упоритата инфлация.

С решението основната ставка стига 4%, като регулаторът разкри също, че възнамерява да продаде част от валутните си резерви, разменяйки 8 млрд. долара и 2 млрд. евро за шведски крони.

Националната валута поскъпна след съобщението, достигайки цена от 11,5167 евро минути преди 12:30 ч. българско време.

Осмото поред повишение на централната банка бе в унисон с очакванията на всички без един от 18 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Инфлационният натиск остава прекалено голям, става ясно от позиция от четвъртък, която показва готовност да се действа отново, но без да се сигнализира със сигурност ново покачване.

Прогнозата за лихвата сигнализира, че тя може да бъде увеличена отново, посочват от ръководството на централната банка начело с управителя Ерик Тедеен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още