IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Не съм информиран за намерението на правителството да тегли нови заеми

В Бюджет 2023 г. е записана възможността България да изтегли нов дълг до 7,5 млрд. лв. през годината

17:31 | 15.10.23 г. 3
Снимка: Антон Станков, БГНЕС
Снимка: Антон Станков, БГНЕС

Въпреки че възможността за изтегляне на нов държавен дълг е записана в бюджета за 2023 година, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не е информиран за намеренията на кабинета да поеме нови задължения на хазната. Това стана ясно от негово изказване по време на предизборна проява на партията в Търговище.

Вчера в интервю за БТА министърът на финансите Асен Василев потвърди, че до края на годината ще има нова дългова емисия на външните пазари, с която се цели да се набави ресурс за погасяване на старо задължение догодина.

С оглед повишаващите се лихви е по-добре ресурсът да бъде изтеглен сега, отколкото догодина, коментира в Маракеш Василев. Пред симпатизанти на ГЕРБ в Търговище обаче Борисов отправи критики към думите му.

"Ние като некоалиция до тоя момент не сме информирани, че правителството се готви за нови заеми. Поне аз. Тука се обръщам към моя съюзник Кирил Петков. Защо съм мнителен към тях? Защото ние от три години не сме в управление, не сме имали шеф на НАП, не сме имали шеф на "Митници", не сме имали финансов министър", коментира Борисов, цитиран от БНР.

В Бюджет 2023 е записана възможността България да изтегли до 7,5 милиарда лева нов дълг през годината.

През януари страната ни набра 1,5 млрд. евро от външните пазари в условията на удължителен закон, с което тогава се изчерпа възможността за нови заеми към онзи момент. Така бе изпусната и възможността необходимият дългов ресурс да бъде набавен на по-изгодна цена.

Пред търговищенци депутатът Теменужка Петкова също засегна темата за новия заем. „Аз съм член на бюджетната комисия и за мен беше неизвестно, че има такова намерение. Причината е състоянието на бюджета. И една от основните причини, въпреки че не се казва истината, е, че има неизпълнение на приходите и то основно приходите от ДДС на Агенция „Митници“, каза Петкова. Народният представител припомни, че по време на управлението на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов бюджетът на България винаги е бил на излишък, „благодарение на разумната фискална политика, която нашите правителства водеха“, обясни тя, цитирана от БТА. 

По думите ѝ сега „влизаме от дълг в дълг, не е ясно и какъв ще бъде размерът на дълга. Интересно е да се проследи кой е виновен за това? Политическа партия ГЕРБ вече три години е извън властта. Сега трябва да се каже кой е виновен за това бюджетът на България да е на дефицит, макар и три процента, но това е дефицит“, категорична бе Теменужка Петкова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 15.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 6 месеца
Кой ги бръсне тия, че да ги информира. Нали, ако ги информира, трябва да си делкат комисионното (както е рекъл Буров).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 3
evlogi
преди 6 месеца
Този пък кво се прави на ни лук ял, ни лук мирисал?.След като е гласуван бюджет с дефицит, ясно е,че ще се теглят заеми за покриването му..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още