IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландската инфлация се е забавила до двегодишно дъно през третото тримесечие

Ново повишение на лихвите на последната среща на централната банка е все по-малко възможно

09:24 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Нова Зеландия се е забавила повече, отколкото икономистите очакваха през третото тримесечие – още един знак, че цикълът на затягане на централната банка е към своя край, съобщава Bloomberg.

Годишният темп на инфлацията се е забавил до двегодишно дъно от 5,6% през третото тримесечие от 6% през второто тримесечие, съобщиха от статистическата служба на страната. Икономистите прогнозираха инфлация от 5,9%, а централната банка очакваше 6%. Потребителските цени са се повишили с 1,8% спрямо три месеца по-рано, с което техният ръст остава под медианната прогноза за 1,9%.

Новозеландската инфлация се забавя до двегодишно дъно. Графика: Bloomberg Новозеландската инфлация се забавя до двегодишно дъно. Графика: Bloomberg

Този месец Новозеландската централна банка остави основната си лихва без промяна на ниво от 5,5%, като заяви, че може да е необходимо политиката да остане рестриктивна за продължителен период от време, за да успее инфлацията да се върне в целевия си диапазон от 1 до 3% до втората половина на 2024 г. Инвеститорите намалиха залозите си за следващо увеличение на лихвите след днешния доклад.

„Ние печелим войната срещу инфлацията“, каза Джаръд Кер, главен икономист в Kiwibank в Оукланд. „Днешните данни сочат значително по-малка вероятност от допълнителни повишения на лихите от Новозеландската централна банка. Каквато и вероятност да е имало преди днешните числа, сега тя се доближава до нулата".

Вероятността за повишаване на лихвите на срещата на централната банка на 29 ноември, която е и последната такава тази година, намаля до 30% от почти 50% преди публикуването на доклада.

ANZ Bank New Zealand и Westpac Banking Corp. изместиха прогнозите си за повишение на лихвите към февруари от ноември, като в момента само HSBC очаква повишение през тази година.

„Новозеландската централна банка с удоволствие ще си почине през ноември, наблюдавайки как икономиката и инфлацията се развиват през летния период“, каза главният икономист на Westpac Нова Зеландия Кели Екхолд. „Все още не смятаме, че сме си свършили цялата рябота. Базисният инфлационен натиск, особено този на вътрешните цени, все още е на високи нива“.

Потребителските цени с изключение на храните, горивата и енергоизточниците са се повишили с 5,2% спрямо година по-рано в сравнение с темпа от 6,1% през второто тримесечие. Собственият измерител за базисна инфлация на Новозеландската централна банка също е нараснал с 5,2% спрямо година по-рано.

Девет от 11-те основни групи в кошницата на индекса на потребителските цени са поскъпнали през тримесечието. Основните двигатели са храната, горивата, строителните разходи и наемите, съобщават от статистическата агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още