IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският пазар на труда се охлажда, носейки добри новини за АЦБ

Ръстът на заплатите без бонусите се е забавил до 7,8% през третото тримесечие

11:05 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръстът на заплатите в Обединеното кралство се е забавил през трите месеца до август – знак, че пазарът на труда се охлажда, засилвайки аргумента за пауза в затягането на паричната политика от страна на Английската централна банка (АЦБ), пише Bloomberg.

В съкратен набор от данни за пазара на труда, които не включват данни за заетостта и безработицата, националната статистическа служба (ONS) заяви, че средните трудови възнаграждения без бонусите са се увеличили със 7,8% през тримесечието до август спрямо година по-рано. Това е спад от ревизираните във възходяща посока 7,9% през юли.

От голямо значение е, че растежът на редовното заплащане в частния сектор се е забавил до 8% през тримесечието от 8,1% през предходното такова, а показателят за едномесечния ръст е спаднал до 7,8%.

Забавянето на ръста на заплатите, публикувано ден преди официалните данни за инфлацията, които се очаква да покажат допълнително забавяне през септември, ще успокои централните банкери на АЦБ, че поредицата от 14 последователни повишения на лихвите от края на 2021 г. насам вече дава резултати.

Отделни резултати във вторник отчитат, че новите работни места са намалели до 988 хил. през трите месеца до септември.

И като допълнително доказателство, че натискът върху заплащането намалява, данните в реално време, базирани на регистрите на данъчните власти, показват, че растежът на средните доходи на служителите се е забавил рязко до 5,7% през септември, най-ниското ниво от почти две години насам.

Ръстът на средните доходи с бонусите се е забавил до 8,1% през трите месеца до август. Това се дължи на публичния сектор, в която еднократните плащания на здравни работници и държавни служители за прекратяване на стачните действия доведоха до ръст на заплатите до рекордните 12,5%. Заплащането в частния сектор е нараснало със 7,1% спрямо 7,7% през предходните три месеца.

Домакинствата се радват на най-силния ръст на редовното си реално заплащане от октомври 2021 г. насам, възстановявайки част от средствата си, загубени по време на продължителния период с висока инфлация, изпреварваща ръста на заплатите. Коригирано спрямо инфлацията, заплащането е нараснало с 0,7% през трите месеца до август в сравнение с преди година. През второто тримесечие увеличението беше 0,1%.

„Добра новина е, че инфлацията се забавя и реалните заплати растат, така че хората разполагат с повече пари“, коментира министърът на финансите Джеръми Хънт. „За да запазим този напредък, трябва да се придържаме към нашия план за забавяне на инфлацията до два пъти по-нисък темп“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още