IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът подкрепя икономическото възстановяване на Япония

Износът е нараснал с 4,3% спрямо година по-рано през септември, а вносът е спаднал с 16,3%

11:26 | 19.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на Япония e нараснал повече от очакваното през септември, подкрепяйки умереното възстановяване на страната след пандемията, пише Bloomberg.

Износът се е увеличил с 4,3% спрямо година по-рано през септември, което се дължи на ръст на доставките на автомобили и медицински консумативи. Това е първото увеличение на общия износ от три месеца насам, съобщиха от Министерството на финансите в Япония в четвъртък. Икономисти прогнозираха ръст от 3%. Вносът е спаднал с 16,3%, тласнат надолу от петрола, втечнения природен газ и въглищата.

Така търговският баланс на Япония преминава към излишък от 62,4 млрд. йени (417 млн. долара).

Японският износ се увеличава повече от очакваното. Графика: Bloomberg Японският износ се увеличава повече от очакваното. Графика: Bloomberg

Стабилното търсене от чужбина подкрепя икономиката, а слабата местна валута позволява на износителите да са по-конкурентоспособни. В страната обаче упоритата инфлация продължава да тежи върху вътрешното търсене, като ръстът на заплатите изостава от този на цените. През второто тримесечие японската икономика се разрасна главно заради силно задгранично търсене.

„През септември е отчетен сериозен износ, въпреки че неговата устойчивост е съмнителна“, коментира Кота Сузуки, икономист в Daiwa Securities Co. „Икономиката на САЩ е силна в момента, но вероятно постепенно ще се забави“.

Износът за Китай е спаднал с 6,2%, докато този за САЩ и Европа се е увеличил съответно с 13% и 12,9%. Икономическото забавяне по света, особено в Китай, се оказва проблем за японските износители.

"Износът за Китай вероятно ще остане бавен за известно време, тъй като доставките на полупроводници и други електронни компоненти за страната не се увеличават“, заяви Сузуки от Daiwa.

Все пак през последните седмици икономическата активност в Китай показа някои признаци на стабилизиране. Втората по големина икономика в света се разрасна повече от прогнозираното през третото тримесечие, тъй като правителството увеличи подкрепата си, а потребителските разходи също се засилиха.

В Япония спадът на вноса показва, че инфлацията се забавя, което може да помогне за развитието на търговията в рамките на страната. Поскъпването на петрола и по-слабата йена обаче вероятно ще променят тенденцията, засилвайки инфлационния натиск. Смята се, че Японската централна банка обмисля повишаване на инфлационните си прогнози за фискалните 2023 и 2024 г. на срещата си за определяне на политиката по-късно този месец.

Йената в момента е с 4,7% по-слаба от преди година. Японската валута се понижи отчасти заради ултрахлабавата парична политика на Японската централна банка на фона на вълна от повишения на лихвите от останалите централни банки в света, които имат за цел да забавят инфлацията.

Същевременно слабостта на йената беше от полза за чуждестранните посетители в Япония. Техните разходи са надхвърлили нивата си отпреди пандемията през третото тримесечие, докато броят на туристите е нараснал до 96% от тези нива през септември. Най-голям принос за разходите в тримесечните данни имат китайските туристи, който се отговорни за 20% от общите разходи, въпреки че пристигащите хора от Китай са намалели през септември спрямо август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още