IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската инфлация се е ускорила неочаквано през октомври

Централната банка вероятно очаква тя да се забави около 2%, за да понижи лихвите си

10:58 | 02.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Южна Корея неочаквано се е ускорила през октомври – още един знак, че централната банка трябва да запази рестриктивната си парична политика по-дълго време, пише Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 3,8% спрямо година по-рано, което представлява и ускорение на инфлацията спрямо септември, когато тя е била на ниво от 3,7%, съобщават от  статистическата служба на страната в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха инфлацията да достигне 3,6%.

Резултатът се размина и с прогнозата на Южнокорейската централна банка, че инфлацията ще започне да се забавя от октомври, след като се ускори няколко поредни месеца. Тъй като фокусът на паричната политика остава върху цените, централната банка не изключва възможността за ново повишение на лихвите от сегашните 3,5%, които вече се считат за рестриктивни.

Банката също така се опасява и от високите разходи по заемите, които натежават върху икономическия растеж. Един член на Борда миналия месец заяви , че Южнокорейската централна банка също трябва да бъде готова и да понижи лихвите си – първото различно мнение по отношение на курса на политиката от месеци насам.

Към сложното уравнение за политиката се прибавя и конфликтът между Израел и „Хамас“, който заплашва да повиши цените на петрола, ако военните действия обхванат и по-широкия регион. Гуверньорът на Южнокорейската централна банка Рий Чан Йон заяви, че конфликтът поставя под въпрос прогнозите за растежа през 2024 г.

Очаква се инфлацията да спадне по-бавно от очакваното по-рано поради риска от конфликта в Близкия изток и необичайно ниските температури, заяви министърът на финансите Чу Кюнг-хо точно преди данните за инфлацията да бъдат публикувани. Той посочи и стабилна тенденция при инфлацията, изключваща храните и енергията, която се е забавила до 3,2% през октомври от 3,3% през септември.

„Неочакваното ускорение на общата инфлация през октомври дава основание на Южнокорейската централна банка да се придържа към ястребовата си позиция – вероятно за по-дълго, отколкото очаквахме“, коментира Хьосунг Куон, икономист в Bloomberg.

Регулаторът вероятно очаква да види стабилни резултати за инфлацията в диапазона около 2%, преди да обмисли разхлабване на политиката. Инфлацията вероятно ще се забави до този диапазон през следващата година, прогнозираха от банката, като все повече икономисти очакват намаление на лихвите след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още