IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия се покачи до най-високото си ниво от юни 2021 г.

Все повече компании намаляват работните места, докато икономиката на страната е в стагнация, а лихвите по заемите растат

16:50 | 02.11.23 г. 2
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Броят на безработните хора в Германия е нараснал с най-бързия темп от над една година насам, а свободните позиции са намалели през октомври, поредни признаци за пукнатини на трудовия пазар в Европа, съобщава Financial Times.

Безработицата в Германия се е покачила до 5,8% през октомври, най-високото ниво от юни 2021 г., тъй като стагниращата икономика и по-високите лихви по заемите са накарали повече компании да съкратят работни места.

Федералната агенция по заетостта съобщи за сезонно изгладено увеличение на безработните с 30 хил. души спрямо предходния месец, с което общият брой на безработните в най-голямата икономика в Европа е достигнал 2,61 млн. души, със 165 хил. души повече спрямо година по-рано.

Но според агенцията пристигането на над 1 млн. бежанци от Украйна миналата година също е помогнало за повишаването на броя на безработните.

Безработицата в Германия се повиши с 5% през март 2022 г., малко след като Русия започна пълномащабното си нашествие в съседната си страна. Агенцията съобщи, че притокът на украински бежанци към Германия е прибавил 0,4 процентни пункта към безработицата в страната.

Тя допълни още, че свободните работни места, обявени от компаниите, са намалели до 749 хил. през октомври, с 12 хил. по-малко спрямо предходния месец и с 98 хил. спрямо година по-рано.

Германската икономика се сви с 0,1% през трите месеца до септември спрямо предходното тримесечие, сочат публикувани тази седмица данни, потвърждаващи мястото ѝ на най-слабата голяма икономика в света.

Андреа Налес, ръководител на агенцията по заетостта в страната, съобщи, че дългият период на стагнация на икономиката в Германия, датиращ от миналата зима, „не може да остане без видими последици за трудовия пазар“. „С оглед на икономическите данни тя се представя относително добре“, допълни обаче тя.

Очаква се безработицата за по-широката икономика на еврозоната да остане на рекордно дъно за блока от 6,4%. Данните ще бъдат публикувани в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: Gna Що дрънкаш глупости, бе? Под 6% безработица е нездравословно ниска. В това състояния икономмиката страда. Я погледни БВП на Германия и после дрнкай, слабоумна копейка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Gna
преди 6 месеца
Олаф Олаф що така? Близо 3 млн безработни. Колите не вървят, енергията и петрола скъпи, в high tech сектора кръгла 0. Кво ще правиме сега? Ще набутаме лидл, била и кауфланд на всеки километър да обираме хората ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още