IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън критикува Moody's заради понижаването на перспективите пред дълга на САЩ

Американският финансов министър призова републиканците в Камарата на представителите да избегнат частично спиране на работата на правителството още в края на тази седмица

08:20 | 14.11.23 г.
Американският министър на финансите Джанет Йелън. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Американският министър на финансите Джанет Йелън. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският министър на финансите Джанет Йелън критикува решението на рейтинговата агенция Moody’s от миналата седмица да понижи перспективите пред американския дълг, като заяви, че американската икономика е силна, а облигационният пазар е безопасен и ликвиден, предава Ройтерс.

„Това е решение, с което не съм съгласна“, заяви Йелън на пресконференция в края на срещата на финансовите министри на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АПЕК) в Сан Франциско, щата Калифорния.

В петък рейтинговата агенция понижи перспективите си за американския кредитен рейтинг от „стабилни“ на „негативни“, като се позова на големите фискални дефицити и спада на достъпността на дълга.

Повишаването на доходността по дългосрочните облигации ще създаде предизвикателство за устойчивостта на дълга, ако се запази трайно, призна Йелън.

Но администрацията на Байдън е „напълно ангажирана с надежден и устойчив фискален път“, допълни тя, посочвайки плановете за намаляване на дефицита и инвестициите във федералната данъчна служба (IRS).

Йелън призова също републиканците в Камарата на представителите да работят за избягване на частично спиране на работата на правителството, което може да настъпи още в края на тази седмица.

Това е трето фискално изпитание тази година след продължилата няколко месеца безизходица, която тласна федералното правителство до ръба на дефолта.

Възможността за спиране на работата на правителството е „ненужен икономически проблем в момент, когато американската икономика се справя добре и върви в правилната посока“, коментира Йелън.

Тя каза още, че дефицитът във федералния бюджет за октомври се е свил с близо една четвърт спрямо година по-рано, тъй като приходите нараснаха до рекорд за месеца благодарение на притока на забавени данъчни плащания от райони, пострадали от природни бедствия.

Данни от миналия месец показаха, че дефицитът за фискалната 2023 г., която приключи на 30 септември, е най-големият извън периода на COVID-19 на ниво от 1,7 трлн. долара.

Йелън съобщи още, че е уведомила китайския си колега, че силната финансова подкрепа на Пекин за някои индустрии може да създаде заплаха за други страни на фона на назряващото напрежение между двете най-големи икономики в света, пише Bloomberg. 

Американският финансов министър допълни, че е обсъдила "проблеми със свръхпредлагането" с китайския вицепремиер Хъ Лифън. "Действително говорихме за проблеми със свръхпредлагането, които възникват или може да възникнат в бъдеще в индустрии, в които Китай инвестира много усилено. Считам това за риск" и мисля, че китайците разбират притесненията ни, че някои от тези инвестиции може да доведат до свръхкапацитет, допълни тя. 

Йелън добави, че е обсъдила забавянето на растежа на Китай с министрите от АПЕК, които са се съгласили, че това представлява "риск за понижаване на икономическите перспективи", особено за страните от АПЕК със силни търговски връзки с Пекин. 

Китай и САЩ са ангажирани да създадат "равни възможности" за компании и служители в техните страни, се казва в комюникета, които двете страни публикуваха след срещата на финансовите им министри в началото на конференцията. 

Срещата на върха на АПЕК ще предостави възможност и за дългоочаквана среща между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още