IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесия? Потребителите в САЩ все още имат пари за харчене

Бумът при разходите ще загуби известна сила, защото спестяванията намаляват и по-високите лихви „хапят“, но докато хората имат работа, ще продължат да харчат

13:58 | 18.11.23 г.
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

След две години на продължителни разходи, нарастващи лихвени проценти и растяща инфлация американските потребители все още имат къде да маневрират. Потребителските разходи представляват около 70% от икономиката на САЩ, а разходите от ерата на Covid задържаха брутния вътрешен продукт на пътя на изненадващо силен растеж.

Бумът при разходите вероятно ще загуби известна сила, тъй като спестяванията намаляват и по-високите лихвени проценти „хапят“ потребителите. Реалните разходи за лично потребление се очаква да се увеличат с 2,2% тази година, според оценки на FactSet, под миналогодишния темп на растеж от 2,5% и растеж от 8,4% през 2021 г., пише Dow Jones.

Относително здравите финанси на домакинствата обаче, както и устойчивият пазар на труда и значителното богатство, зад което стоят жилища, предполагат, че потребителите все още разполагат с много огнева мощ и че икономиката на САЩ ще избегне рецесия през следващата година.

„Потребителят има потенциала да поддържа икономиката на САЩ на повърхността за доста време“, казва Олу Сонола, ръководител регионална икономика в САЩ във Fitch Ratings.

Работни места и разходи

Здравият пазар на труда е движещата сила зад потребителските разходи. Продажбите на дребно през последните три месеца отчетоха годишен скок от 3,1%. При нивото на безработица от 3,9%, близо до историческите дъна, по-голямата част от американците в трудоспособна възраст получават редовни заплати.

„Потребителите харчат толкова много заради това, което се случва на пазара на труда“, казва Уенди Еделбърг, директор на проекта „Хамилтън“ в Института Брукингс.

Пандемията, която настъпи в САЩ през февруари 2020 г., изпрати голяма част от икономиката в застой, вкл. и пазара на труда. Още през 2021 г. обаче, с напредъка на ваксинацията и предоставянето на правителствените стимули, ръстът на заплатите в неселскостопанския сектор експлодира.

Въпреки че растежът на работните места се забави миналата година, броят им все още е повече от три пъти над необходимото, така че икономиката да се поддържа в стабилно състояние. Ръстът на работните места се нормализира тази година, но остава повишен при тримесечна пълзяща средна стойност от 204 хил. към октомври.

Междувременно свободните работни места са повече в сравнение с времето през пандемията. Бюрото по трудова статистика отчита 9,6 млн. свободни работни места през септември. Това е по-малко от най-високото ниво от над 12 млн. свободни позиции през март 2022 г., но над 6,7 млн. свободни работни места, регистрирани в края на 2019 г. На практика има 1,5 свободни работни места за всеки безработен, който търси работа.

Изобилието от свободни работни места и ниската безработица продължават да подкрепят заплащането на работниците. Разходите за заплащане нарастват с 4,3% през третото тримесечие на годишна база, според последния индекс на разходите за заетост. Въпреки че това е под пиковия темп на растеж от 5,1%, регистриран през второто тримесечие на 2022 г., ръстовете на заплатите изпреварват инфлацията от май 2023 г. насам. Тъй като заплатите представляват по-голямата част от общия доход на американците, тези ръстове оказват огромно влияние върху финансовата сигурност и разходите.

Като се има предвид намаляващата раждаемост, по-ниската имиграция и нарастващият брой бейби бумъри, които се пенсионират, много трудови икономисти смятат, че проблемите с предлагането на работна ръка ще продължат. BLS прогнозира, че общата заетост ще нараства само с по 0,3% годишно през следващото десетилетие, далеч под годишния темп на растеж от 1,2%, регистриран от 2012 до 2022 г.

„След като няма достатъчно деца и имигранти, които да идват да работят в страната, като няма политики, които помагат на родителите да останат на пазара на труда, особено жените, тогава ще бъдете изправени пред предизвикателство с работната ръка“, казва Дейна Питърсън, главен икономист в Conference Board.

Последна актуализация: 13:46 | 18.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още