IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Негулова: Връзката с малкия бизнес по региони е скъсана

В по-малките населени места няма механизми за подкрепа, каза председателят на Национално сдружение на малкия и среден бизнес

21:30 | 27.11.23 г.

Липсата на система за подкрепа на малкия бизнес в традиционните отрасли по региони и изграждането на бизнес центрове в малките общини все още не се случва. Без териториални структури за подкрепа помощта за малките и средни бизнеси не стига до по-малки населени места. Това коментира Елеонора Негулова, председател на Национално сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея е крайно необходим визионерски държавнически подход за изграждане на подобна система.

„Институциите работят, фокусирайки се на централно ниво, като липсват териториални структури по места. Връзката с малкия бизнес по региони е скъсана. Крайно време е този проблем да бъде адресиран“, посочи гостът в предаването.

"Към малкия бизнес има очаквания да стане по-зелен, да отваря повече работни места, да бъде по-ангажиран с местната общност и да се дигитализира, но в по-малките населени места няма механизми за подкрепа на малкия и среден бизнес, за да успее да направи тези неща", каза гостът.

Относно предвидения ръст на минималната работна заплата Негулова каза, че очаква от това увеличение да пострада най-много малкият бизнес, особено в регионите, където минималната заплата почти ще достигне средната. 

„Между 15-20% от микро и малките предприятията, които в момента правят преоценка на човешкия ресурс, не знаят как ще продължат хода на работа, като преоценките ще покажат кого да запазят, на какъв режим на трудови отношения и дали ще освободят работници. Има и предприятия решили временно да спрат дейността си“, посочи събеседникът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още