IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика е нараснала през лятото повече от първоначалните данни

Ревизираните данни за БВП потвърдиха също, че инфлацията се забавя с леко ревизиране надолу на следени от Фед индикатори

23:03 | 29.11.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската икономика е нараснала по-бързо от първоначалните данни през третото тримесечие, тъй като компаниите са построили повече складове и са се оборудвали с машини, но инерцията изглежда се забавя, тъй като по-високите лихви по заемите ограничават наемането на служители и разходите на потребителите, пише Ройтерс.

Темпът на растеж, който е най-бързият от близо две години насам, вероятно преувеличава стабилността на икономиката през последното тримесечие. Измерена от гледна точка на доходите, икономическата активност се е повишила с умерен темп. Но докладът на министерството на търговията от сряда показва, че икономиката е продължила да расте въпреки опасенията от рецесия, които съществуват от края на миналата година.

Брутният вътрешен продукт се е повишил с 5,2% на годишна база през последното тримесечие спрямо съобщените преди това 4,9%, сочат вторите прогнози на Бюрото за икономически анализи на министерството на труда за третото тримесечие. Това е най-бързият темп на разширяване от четвъртото тримесечие на 2021 г.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха БВП да бъде ревизирано към повишение до 5%. Икономиката нарасна с 2,1 на сто през периода от април до юни и се разширява с много по-бърз темп от този, който представителите на Федералния резерв считат за неинфлационен темп на растеж от около 1,8%.

Ревизирането към повишение на растежа отразява подобряването на инвестициите на бизнеса в структури, предимно складове и здравни обекти. Разходите на държавата и местните власти също бяха ревизирани към повишение. Жилищните инвестиции бяха повишени благодарение на строителството на повече еднофамилни жилища, които са помогнали за края на девет поредни тримесечия на свиване.

Инвестициите в частни запаси са били по-високи от първоначалните данни, тъй като търговците на едро са натрупали повече машинно оборудване. Инвестициите в запаси са прибавили 1,40 процентни пункта към ръста на БВП вместо обявените миналия месец 1,32 процентни пункта.

Но ръстът на разходите на потребителите, които съставляват над две трети от американската икономическа дейност, беше понижен до все още стабилния темп от 3,6%. Понижението спрямо първоначалните данни за ръст от 4% се дължи на намаляване на разходите за финансови услуги и застраховки, както и за използвани малки камиони, вероятно резултат от недостиг, породен от прекратената неотдавна стачка на United Auto Workers.

Печалбите след данъци, които отговарят на печалбите в S&P 500, са нараснали със 126,2 млрд. долара, или 4,3%. Те се увеличиха с 0,8 на сто през второто тримесечие. Ръстът на печалбите е отчетен в местните финансови и нефинансови корпорации, както и от останалия свят.

Личните доходи са били по-високи от първоначалните данни благодарение на ръстове на заплатите. Спестяванията са се увеличили с 4% спрямо първоначалните данни за 3,8%. По-високите заплати допринесоха за ръста на икономиката с 1,5% през последното тримесечие, най-бързия растеж от една година насам, измерен от гледна точка на доходите.

Брутният вътрешен доход е нараснал с 0,5% през второто тримесечие. Но той се е свил с 0,2 на сто на годишна база, първи спад от три години насам.

„Единствения път, когато икономиката, измерена чрез доходите, се сви с този темп и не беше в рецесия, беше през третото тримесечие на 2007 г. Рецесия започна от следващото тримесечие“, коментира Конрад ДеКуадрос, старши икономически съветник в Brean Capital в Ню Йорк.

Изглежда, че икономическата дейност се е охладила значително в началото на четвъртото тримесечие, тъй като продажбите на дребно намаляха през октомври за първи път от седем месеца насам. Ръстът на работните места се забави миналия месец, а безработицата се повиши до близо двегодишен връх от 3,9%.

Перспективите за умерен растеж са засилени и от други данни на Бюрото за преброяване на населението, които показаха, че дефицитът при търговията със стоки се е разширил с 3,4% до 89,8 млрд. долара през октомври със спада на износа. Това означава, че търговията може да се превърне в спънка за БВП през това тримесечие, след като беше неутрален фактор през април-юни. Запасите на едро са намалели, а наличностите при търговците на дребно са останали непроменени.

Забавянето на търсенето повиши оптимизма, че американската централна банка вероятно е приключила с повишаването на лихвите през този цикъл, финансовите пазари дори очакват понижаване в средата на 2024 г. От март миналата година Фед повиши бенчмарковата си лихва с 525 базисни пункта до сегашния диапазон от 5,25%-5,50%.

Данните за БВП потвърдиха също, че инфлацията се забавя с леко ревизиране надолу на индикатори, следени от Фед за паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Tikva007ТУпан, казах ти, че никой не ти гледа пропагандните клипчета с глупости. Ти обясни, ама знам, че не можеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 5 месеца
До: Разпрана_Джуджанка: Разбира се! Ето: https://m.youtube.com/watch?v=IyYYXx5aSlY&pp=ygUS0LTQttGD0LTQttCw0L3QutCw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Tikva007 Би ли обяснило на аудиторията, вмирисано копейнишки тpoлче, как точно САЩ съсипа Европа??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
Разбира се, че ще расте - нали затова съсипа Европа? Тя американската икономика и от Голямата депресия се излекува и излетя в космоса върху руините на Европа през ВСВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още