IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на потребителските разходи в САЩ се забавя през октомври

Годишният инфлационен темп междувременно отчита най-бавното си ускорение от началото на 2021 г.

17:05 | 30.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските разходи в САЩ се повишават умерено през октомври, докато годишният инфлационен темп отчита най-бавното си ускорение от началото на 2021 г., подчертавайки признаците за охлаждане на търсенето, което може да подкрепи очакванията за прекратяване на кампанията на Федералния резерв за затягане на паричната политика, пише Ройтерс.

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност в САЩ, се увеличават с 0,2% през миналия месец след неревизираното увеличение от 0,7% през септември, информира Бюрото за икономически анализи към Министерството на търговията в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха разходите да нараснат със същия темп.

Умереността в потребителските разходи е предхождана от бързия темп на растеж през третото тримесечие и отразява въздействието на по-високите разходи по заеми и изчерпаните излишни спестявания на домакинствата с ниски доходи. Въпреки че заплатите остават високи, темпът на увеличение се забавя спрямо предходните месеци, тъй като условията на пазара на труда се затягат.

Милиони американци възобновиха изплащането на студентски заеми миналия месец, което може допълнително да намали потребителските разходи през следващата година.

Страховете, че икономиката ще изпадне в рецесия в началото на 2024 г., може да накарат домакинствата да се откажат да харчат пари и вместо това да трупат спестявания. Досега икономиката на САЩ се противопоставя на прогнозите за рецесия, нараствайки със стабилен темп от 5,2% на годишна база през третото тримесечие, най-бързият от близо две години.

Прогнозите за растеж за четвъртото тримесечие залагат на разширение под 2%. Повечето икономисти очакват икономиката да влезе в период на много бавен растеж и да избегне пълна рецесия.

Инфлацията, измерена чрез индекса на цените на личните потребителски разходи (PCE), остава непроменена през октомври, след като нарасна с 0,4% през септември.

През 12-те месеца до края на октомври PCE индекса се е увеличил с 3,0%. Това е най-малкото повишение на годишна база на измерителя от март 2021 г.

Като се изключат волатилните компоненти като храни и енергия, индексът PCE се увеличава с 0,2% през миналия месец, след като се повиши с 0,3% през септември.

Така нареченият основен PCE индекс напредва с 3,5% на годишна база през октомври, след като се повиши с 3,7% през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още