IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в японската столица се забавя до над едногодишно дъно

Централната банка вероятно ще потърси още признаци, че ще постигне целта си за инфлацията и заплатите

09:12 | 05.12.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Токио се е забавила до най-ниското си ниво от повече от година насам, подкрепяйки тезата на Японската централната банка (ЯЦБ), че за момента ценовият натиск отслабва, пише Bloomberg.

Потребителските цени, без да се включват, пресните храни са се повишили с 2,3% на годишна база през ноември в столицата Токио, до голяма степен заради по-ниските сметки за електричество и газ и по-лекото повишение на цените на преработените храни, посочва Министерство на вътрешните работи във вторник. Нивото на инфлацията през ноември остава под отчетените 2,7% през октомври и под прогнозите на икономисти за 2,4%.

Инфлацията в Токио се забавя през ноември след изненадващото ускорение през октомври. Графика: Bloomberg Инфлацията в Токио се забавя през ноември след изненадващото ускорение през октомври. Графика: Bloomberg

Данните за Токио са водещ индикатор за тенденцията в цялата страна и подсказват, че ръстът на цените в страната също се е забавил миналия месец. 

Данните подкрепиха твърдението на гуверньора на ЯЦБ Казуо Уеда, че инфлацията се охлажда след неочакваното ускорение през предходния месец. Забавянето може да накара централната банка да потърси още признаци, че нейната цел за инфлация и ръст на заплатите ще бъде постигната.

„Заплатите не успяват да се изравнят с повишенията на цените, което води до по-слабо потребление. Ако търсенето не навакса, цените ще спрат да се увеличават “, заяви Такуя Хошино, икономист в Dai-Ichi Life Research Institute Inc. Като се има предвид и забавянето на американската икономика, „мисля, че Японската централна банка ще бъде малко по-предпазлива” при преразглеждането на политиката си, каза той.

По-задълбоченият измерител на инфлационната тенденция, който премахва цените на пресните храни и енергията, също е спаднал до 3,6%, забавяйки се стабилно за трети пореден месец. За сметка на това цените на услугите са се повишили с 2,3%, достигайки най-бързия си темп от началото на 1994 г. насам, без да се отчита влиянието на повишението на данъците върху продажбите.

Данните от вторник показаха, че ръстът на преработените храни в Токио се е забавил до 6,4% през ноември от 7,3% през октомври. Комуналните услуги също са продължили да поевтиняват рязко спрямо година по-рано, а цените на газа са се понижили с 18,4%. Решението на премиера Фумио Кишида да запази субсидиите за комунални услуги за електроенергия и газ помогна за забавянето на общата инфлация с 0,45 процентни пункта.

Междувременно таксите за хотели и настаняване са се повишили с 62,5% спрямо година по-рано, когато правителството предложи мащабна програма за субсидиране в подкрепа на засегнатата от Covid индустрия. Търсенето както на вътрешни, така и на международни пътувания се очаква да остане стабилно през първата зима, в която не действат ограничения, свързани с пандемията, което вероятно ще повиши съответните цени.

В последния прогнозен доклад, публикуван през октомври, Японската централна банка ревизира във възходяща посока своята прогноза за ключовия си показател за инфлация през текущата и следващите фискални години до 2,8%, което означава, че очаква три последователни години на ръст на цените, надвишаващ целта от 2%. Все пак банката прогнозира инфлация от 1,7% през фискалната 2025 г., което означава, че настоящите нива на инфлация няма да останат завинаги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 5 месеца
До: 0pk ... 14млн население без предградията ... може да се разглежда и отделно от държавата ... би ли прецизирал мисълта ти за гъбите , нещо не се чете ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 5 месеца
Вече ще броим инфлациите в столиците, а не в държавите като цяло? По принцип ако броим инфлацията за гъбите в гората, можем да докажем, че икономиката е стабилна. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още