IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под 60% от българите виждат ползи от членството си в ЕС

Според 32% от анкетираните страната дори е загубила от членството си, а под 40% ще гласуват на евроизборите

10:14 | 06.12.23 г. 21
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

72% от гражданите на Европейския съюз (ЕС) смятат, че страната им е спечелила от членството си в Съюза, сочи проучване на Евробарометър, проведено през есента на 2023 г. Данните по този показател остават непроменени спрямо същия период през миналата година. Основните причини за позитивната оценка са приносът на ЕС за поддържането на мира и укрепването на сигурността (34%) и подобряването на сътрудничеството между държавите от Съюза (34%).

Същевременно българите, които заявяват, че страната им е спечелила от членството си в ЕС, е 57%, което поставя България на едно от последните места заедно с Италия (57%) и Австрия (55%). Резултатът е с 10 процентни пункта по-нисък от следващата държава – Кипър (67%).

Според 32% от българите страната ни е загубила от членството си, като спрямо миналата година има нарастване с 5 п.п. сред далите този отговор. За сравнение, процентът на респондентите на европейско ниво, даващи негативна оценка, е значително по-малък – 22%. Отрицателни последици от членството според българските респонденти са най-вече малкото влияние, което българските народ и правителство имат върху решенията, взети на ниво ЕС. Положителното от членството на България според респондентите у нас са новите възможности за работа, които ЕС носи (49%), подобряването на сътрудничеството между държавите членки (31%), приносът на ЕС за поддържането на мира (25%).

Същевременно положителни нагласи към ЕС декларират 48% от респондентите у нас и с това се доближават до средните нива за ЕС (45%). Неутрални са 32% от българите, а отрицателна оценка дават 19% (при средни за ЕС 16%). Интересно е, че отрицателните нагласи в Румъния, с която страната ни традиционно се движи „в пакет“, са значително по-ниски – 14%.

Данните показват още, че според 70% от европейците ЕС оказва въздействие върху ежедневието им. В България това мнение се споделя от 61% от респондентите и с това страната отново се подрежда след последните в Съюза, заедно с Италия (62%), Естония (62%), Чехия (60%) и Румъния (60%).

Източник: Пресслужбата на Европейския парламент Източник: Пресслужбата на Европейския парламент

Повече от една трета от гражданите на ЕС считат борбата срещу бедността и социалното изключване (36 %) и общественото здраве (34%) като основни теми, които Европейският парламент трябва да приоритизира. Действията срещу изменението на климата, както и подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (и двата показателя с 29%) следват веднага след това, като важността на миграцията и убежището (18%), понастоящем на девето място, се е покачила със седем процентни пункта от есента на миналата година.

Българските респодентни отдават дори по-голямо значение на борбата с бедността (44%), като за тях са важни още подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (39%), общественото здраве (35%), както и темите за демокрацията и върховенството на закона и бъдещето на Европа (и двете с 23%). Действията срещу изменението на климата са припознати от едва 11% от анкетираните, а миграцията и убежището - от 9%.

Проучването показва, че социално-икономическите трудности все още засягат много европейци, въпреки че показателите леко се подобряват през последните шест месеца. 73% от респондентите смятат, че стандартът им на живот ще се влоши през следващата година. Над една трета от европейците (37%) срещат трудности при плащането на сметки понякога или през по-голямата част от времето.

Данните за България относно стандарта на живот са близки до средните за ЕС - 72% от респондентите (спад от 10 процентни пункта в сравнение с пролетта на 2023 г.) смятат, че стандартът им на живот ще се влоши през следващата година. От друга страна 59% от българите заявяват, че срещат трудности при плащането на сметки понякога или през по-голямата част от времето.

С наближаването на европейските избори на 6-9 юни 2024 г. повечето европейци (53%) желаят Европейският парламент да заема по-важна роля, като това е мнението в мнозинството от 21 държави членки. Делът за България по този показател е 40%, като страната се нарежда до Словакия (39%) и Австрия (38%).

Източник: Пресслужбата на Европейския парламент Източник: Пресслужбата на Европейския парламент

Шест месеца преди европейския вот мнозинството от европейците (57%) имат интерес към предстоящите избори за Европейски парламент – ръст от 1 п.п. спрямо пролетта, но е с 6 процентни пункта по-висок резултат в сравнение с есента на 2018 г., в подобен момент преди последните европейски избори. 68% от респондентите в ЕС заявяват намерение да гласуват, ако изборите за Европейски парламент се проведат след седмица — ръст от 9 процентни пункта в сравнение с есента на 2018 г.

Данните за България сочат, че едва 39% (спад от 2 п. п. спрямо есента на 2018 г.) от българите имат интерес към предстоящите европейски избори, а малко над половината от българските респонденти (51%, ръст с 1 п.п. спрямо есента на 2018 г., но спад с 4 п. п. спрямо пролетта на 2023 г.) биха гласували, ако изборите се проведат след седмица.

Проучването на Евробарометър на Европейския парламент от есента на 2023 г. е проведено от социологическа агенция Verian между 25 септември и 19 октомври 2023 г. сред 26 523 граждани от всички 27 държави членки на ЕС под формата на интервюта лице в лице, допълнени с видео интервютата (CAVI) в Чехия, Дания, Финландия и Малта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

11
rate up comment 18 rate down comment 17
Gna
преди 4 месеца
Иначе това е много яко 'България фалира през 89г., а днес е богата държава хаха. Била фалирала с 9 мил души население, с перфектна енергетика, заводи колкото искаш, селско стопанство, транспорт перфектен, армия отлична и какво ли още не. Забравих, че наркоманите като цяло ги е нямало. Иначе днес държавата цъфти- икономика та дрънка, наркотици няма, демография мечта... важното е че има фейсбук хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
До: GnaАаууу, за почивки тръгнало да плямпа, копейничето? Май не си наясно - ходеше се с карти на почивни станции, често скапани бунгала и други мизерни сгради. Храната - стол, квото дадат. И за това се чакаше и трябваха връзки! По нормалните хотели обикновените гьостерици, като тебе, даже и не стъпваха, там беше за чужденци и висши дейци от партията. Такива, като теб, събираха празни кенчета от бира и безалкохолно около тези хотели, другарю "почиващ"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
До: Gna Льольовец, Ами доста повече, отколкото през 80те. Само за инфо - бензина беше към 1 лв, телевизор от 1000 лв нагоре, касетофон и видео - и те, съветска бричка - над 10 000, холна гарнитура (общо 3 вида) - 1800 лв, кило луканка 16 лв... и това при средна заплата от 200 лв. Можеш ли да смяташ ? Или в празната глава само лозунги??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 17
Tikva007
преди 4 месеца
До: Скъсана_Джуджанка: Гледам, че д-р Ана Попова пак е свършила парите за стационара на Екзарх Йосиф 59 и пак са те пуснали на домашен режим. Добре е, че част от терапията са часове по български език, където, явно, сериозни хора преподават граматика. Виж как добре е застъпен правописа, особено на чисто руски думи като *болшинство*, които съставляват над 40% от днешния литературен български език. И ти добре си се учил. Лошото е, че са те държали 2 седмици без интернет и сега тук ще засмъррди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 18
Gna
преди 4 месеца
Хаха и какво можеш да си купиш с 1000 евро? Забравих само да отбележа, че вече имаме достъп до соц. мрежи хаха. Хората живеят виртуален живот. Иначе като се правят тези проучвания не е зле да се питат хората така: Вие когато влизате в магазина за храна имате ли определена сума за харчене или си купувате каквото поискате без да гледате цените? Вие смело ли се отоплявате без да мислите за сметката? Колко дни бяхте на почивка тази година? Кога правихте с-екс за последно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
До: GnaАа, да, всъщност като видях елементарните правописни грешки, като "бУлшинството" и ми стана ясно - празноглав, но натъпкан с лозунги тpoл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
До: Gna ЛЬОЛЬОВЕЦ, България през 1989 ФАЛИРА за пореден път, заради любимите ти комунисти и москали! Явно не знаеш, но тогава отново комунистите дойдоха на власт с прекръстеното БСП от БКП. А 1996 същите занулиха икономиката тотално. В момента средната заплата вече минава 1000 евро, а такова ниво НИКОГА досега не е имало. Така, че общите приказки и лозунгчетата си ги запази за пенсионерския клуб на някое село, там може някой и да ти повярва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Това си е директен тест за интелигентност с този въпрос. Даа, да цитирам Бойче "материала" е лош, доста голяма част от него. Много глууупак се въди по нашата територия. И гледа да дърпа в калта при него и нормалните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 19
zelka007
преди 4 месеца
да върнат граничният контрол и визите , нищо друго ... пък да видим резултата от какъв ще е в допитването ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 21
Gna
преди 4 месеца
За повечето хора членството в ЕС донесе по-труден живот. Това важи също за периода след 89г., когато България беше поета от национални предатели. Последният истински държавник Тодор Живков отдавна го няма. Иначе България беше богата държава до края на 80те години, сега е една територия, в която тези с парите си правят каквото поискат, а булшинството от хора се превърнаха в роби тук или в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още