IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Австралия се е забавила изненадващо през третото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на страната се е разраснал с 0,2% в периода юли-септември

11:03 | 06.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Австралия се е забавила рязко през третото тримесечие, тъй като потребителите са ограничили разходите и спестяванията си на фона на повишените разходи по заемите и високите цени, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се е разраснал само с 0,2% на тримесечна база спрямо оценката на икономистите за ръст от 0,5%, сочат данни на Австралийското статистическо бюро в сряда. Спрямо година по-рано икономиката се е разширила с 2,1% от ревизираните в низходяща посока 2%.

Австралийската икономика изненадващо се забавя. Графика: Bloomberg Австралийската икономика изненадващо се забавя. Графика: Bloomberg

Забавянето се дължи главно на чувствителните към лихвите сектори на икономиката, каквито са жилищното строителство и потреблението на домакинствата.

„Очаква се икономиката на Австралия да се забави през 2024 г., тъй като пълното въздействие на повишенията от лихвите с общо 425 базисни пункта на Австралийската централна банка затруднява домакинствата“, заяви Джеймс Макинтайър от Bloomberg Economics, чийто прогнози съвпадаха с днешния резултат. „Прирастът на населението опазва икономиката от рецесия до момента, но забавянето на миграционните потоци може да тласне страната към спад, ако Австралийската централна банка запази лихвите по-високи за по-дълго време“.

Резултатите вероятно ще облекчат опасенията за инфлационния натиск, предизвикани от търсенето, което предполага, че Австралийската централна банка може да остане в режим на изчакване, за да оцени как се развива икономиката.

Централната банка прогнозира допълнително забавяне на икономиката, като резултат от затягането на паричната си политика си между май 2022 г. и ноември 2023 г. Последните прогнози на централните банкери показват, че икономическото разширяване ще се забави до 1,5% до края на годината в сравнение със средното ниво на растеж от 2,4%.

„Днешните данни не изключват опцията за ново увеличение на лихвените проценти, но затрудняват Австралийската централна банка да оправдае следващо повишение без сериозни доказателства, че битката с инфлацията се забавя", заяви Робърт Карнел, ръководител на отдела за проучвания в Азиатско-тихоокеанския регион на ING.

Данните от сряда показаха, че делът на спестяванията на домакинствата е намалял най-много от 2007 г. насам. На ниво от 1,1%, това е осмото поредно понижение на тримесечна база от ревизираните в низходяща посока 2,8%.

Разходите на домакинствата са останали без промяна през третото тримесечие, докато държавните разходи са нараснали с 1,1%, прибавяйки 0,2 процентни пункта към БВП.

В момента икономистите смятат, че има 40% шанс икономиката да изпадне в рецесия през следващите 12 месеца.

"Очакваме да станем свидетели на известно допълнително забавяне при растежа на годишна база през следващата година", заяви в изявление министърът на финансите Джим Чалмърс. "В тези трудни времена домакинствата са потиснати от кризата на разходите за живот и бремето на по-високите лихвени проценти".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още