IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обещава по-силна фискална политика за стимулиране на вътрешното търсене

Политиците дават заявка, че ще прилагат гъвкава и целенасочена парична политика през 2024 г.

13:43 | 08.12.23 г.
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg LP

Китайското Политбюро, в което влизат 24-те висши лидери на Комунистическата партия, обеща да засили фискалната политика на правителството, за да стимулира вътрешното търсене. Същевременно политиците дават заявка, че ще прилагат гъвкава и целенасочена парична политика.

На срещата на Политбюро, председателствана от президента на Китай Си Дзинпин, е коментирано засилване на фискалната политика на страната „по подходящ начин“, пише Bloomberg.

В същото време паричната политика трябва да бъде гъвкава, подходяща, целенасочена и ефективна, като предишната формулировка на „насилствена“ политика отпада, съобщава официалната новинарска агенция „Синхуа“.

Икономистите търсят признаци, че политиците във втората по големина икономика в света ще станат по-агресивни с целта си за растеж за 2024 г. Годишните цели за растежа традиционно се публикуват през март, но срещата на Политбюро и очакваната предстояща Централна работна конференция по икономиката определят тона на политиката през следващата година.

Официалната цел на правителството за растеж от около 5% за 2023 г. се смята за постижима от икономистите. Въпреки това много анализатори я смятат за консервативна.

Икономиката на Китай е изправена пред няколко предизвикателства, най-тежкото от които е свързано с проблемите в сектора на имотите. Различни мерки, предприети от китайските власти тази година, не дадоха очакваните резултати, за да обърнат задълбочаващата се имотна криза в страната.

Напрегнатите финанси на местните правителства и рекордно ниското доверие на потребителите също оказват влияние върху перспективите.

Наскоро властите предложиха повече стимули, включително чрез издаването на допълнителни държавни облигации на стойност 1 трлн. юана (140 млн. долара) в подкрепа на разходите за инфраструктура. Това повиши очакванията, че фискалната подкрепа ще бъде ключова за стратегията на правителството през 2024 г.

Политиците в Китай обещават да подобрят динамиката на икономиката и да „втвърдят“ импулса на възстановяване. Те също така обещават да подобрят качеството на икономическия растеж, като същевременно постигнат разумен темп на разширяване на БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още