IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Услугите и енергията ускоряват инфлацията във Франция през декември

Резултатът вероятно няма да притесни ЕЦБ, тъй като ръстът на цените в блока се забави значително

12:57 | 04.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Франция се е ускорила през декември, тъй като цените на услугите са се увеличили по-бързо, а разходите за енергия също са нараснали, след като правителството оттегли подкрепата за домакинствата, пише Bloomberg.

Годишният темп на инфлация в страната през декември се е ускорил до 4,1% от 3,9% през ноември, показват данни, публикувани в четвъртък. Резултатът съвпада с медианната оценка на анализатори, анкетирани от Bloomberg, и остава доста под върха от 7,3%, достигнат през февруари 2023 г.

На месечна база цените са се повишили с 0,1% - по-слабо от очакванията на икономистите, но са се върнали към положителна тенденция, след като предходния месец се понижиха.

Френската инфлация се е ускорила отново през декември. Графика: Bloomberg Френската инфлация се е ускорила отново през декември. Графика: Bloomberg

При втората по големина икономика в еврозоната се наблюдава подобно ускорение на инфлацията като при останалата част от региона, въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) едва ли ще се притесни от това. Ръстът на цените в блока от 20 държави се забави значително напоследък, като през ноември се доближи до целта от 2%.

Това накара инвеститорите да увеличат залозите, че лихвените проценти ще бъдат намалени преди средата на 2024 г., както сигнализираха някои представители на ЕЦБ. Паричните пазари залагат на лихвени понижения от общо 166 базисни пункта до края на годината, или повече от шест съкращения с по 25 базисни пункта. В края на ноември прогнозите бяха само за три такива намаления през 2024 г.

Очаква се данните за еврозоната в петък да отчетат инфлация от 3%, въпреки че прогнозите сочат, че тя отново ще се забави с напредването на годината. Ранните регионални данни в четвъртък от Германия показаха, че ръстът на цените в Северен Рейн Вестфалия се е забързал през декември.

Слабата европейска икономика вероятно ще засили охлаждането на инфлацията, тъй като блокът най-вероятно е изпаднал в лека рецесия през втората половина на 2023 г., а Германия, най-голямата икономика в региона, не дава сигнали за сериозно предстоящо възстановяване.

„Въпросът колко време лихвите ще трябва да останат на сегашното ниво, преди да започнем да ги понижаваме, ще зависи от актуалните данни и средата, която все още е силно несигурна“, заяви шефът на испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос каза тази седмица.

Неговият ястребово* настроен колега от Австрия Робърт Холцман предупреди, че няма гаранция, че разходите по заемите изобщо ще бъдат намалени през тази година, наричайки подобни коментари прибързани.

Във Франция цените на енергията са се увеличили с 5,6% през декември в сравнение в 3,1% през предходния месец.

Ускорението на инфлацията при услугите вероятно ще бъде по-големият проблем за централните банкери, тъй като е по-добър индикатор за базисния, вътрешен инфлационен натиск. През последния месец на годината ръстът е достигнал 3,1%, което се дължи главно на по-високите цени в транспортния сектор, съобщи статистическата агенция Insee.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още