IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците са осъществили общо 92 млн. пътувания в ЕС през декември 2022 г.

Румъния, България и Малта са страните с най-голям дял туристически пътувания през последния месец от годината

16:03 | 05.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През декември 2022 г. гражданите на страните от Eвропейския съюз са осъществили около 92 млн. туристически пътувания, които представляват 8,6% от всичките им пътувания през годината. От тях 73 млн. са били в рамките на страните им – 9% от всички вътрешни пътувания за 2022 г. В същото време 19 млн. са били пътуванията в чужбина през декември, или 7,1% от всички международни пътувания за годината. Това сочат публикувани в петък данни на Евростат. 

Източник: Евростат Източник: Евростат

Румъния е страната с най-голям дял на пътуванията през декември – 17,1%, следвана от България (12,5%) и Малта (11,8%). Най-малко са били туристическите пътувания в Гърция (5,2%), Литва (6%) и Швеция (6,4%).

Източник: Евростат Източник: Евростат

Този връх през декември се дължи на продължаващата традиция по време на коледните празници да се предпочитат пътувания в рамките на страната. През декември 2022 г. броят на вътрешните пътувания е бил почти 4 пъти по-висок от броя на пътуванията в чужбина, докато през останалите месеци от годината броят на вътрешните пътувания е средно три пъти по-висок от този на международните.

Ръстът на пътуванията в страната в края на годината може да се дължи на гостувания при роднини и приятели. Това е и целта, която се посочва за над половината от вътрешните пътувания през декември. За сравнение – в останалите месеци от годината това е била целта на едно от три туристически пътувания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още