IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в САЩ отчита лек ръст през декември

Основен двигател за положителния резултат е доброто представяне на сектора на моторни превозни средства

19:00 | 17.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производството в американските заводи отчита леко увеличение през декември, тъй като ръстът в производството на моторни превозни средства е частично притъпени от спадовете в сектора на машините, както и при електрическото оборудване, уредите и компонентите, съобщава Bloomberg.

Промишленото производство в САЩ е нараснало с 0,1% през миналия месец, показват данни на Федералния резерв. Тези за ноември бяха ревизирани надолу, като сега показват ръст от 0,2% спрямо предишната оценка за увеличение от 0,3%.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха фабричното производство да остане непроменено през декември.

Производството се свива с 2,2% през четвъртото тримесечие, вероятно повлияно от стачките на United Auto Workers, които продължиха месец и половина, насочени срещу базираните в Детройт автомобилни производители. За сравнение, в периода юли-септември производството се понижава с 0,3%.

С изключение на моторните превозни средства и части, фабричното производство намалява с 0,1%. Общото производство в заводите се е увеличило с 1,2% на годишна база през декември.

Производството, което представлява 10,3% от икономиката на САЩ, остава притиснато от повишенията на лихвите от страна на Фед, чийто цикъл на затягане започна от март 2022 г.

Проучване на Фед в Ню Йорк от вторник показа, че фабричната активност в региона е потънала още повече в зоната на рецесия през януари, като показателите за нови поръчки, заетост и отработени часове записват рязко понижение.

Все пак не всичко изглежда толкова мрачно. Производството на моторни превозни средства и части се увеличава с 1,6% миналия месец след ръст от 7,4% през ноември. Увеличение е отчетено и в производството на мебели и свързаните с тях продукти.

Но производството на машини спада с 1,2%, докато това на електрическо оборудване, уреди и компоненти се понижава с 2,4%. Производството на дълготрайни стоки отчита спад от 0,4%. Производството на недълготрайни стоки междувременно расте с 0,6% на фона на ръста в производството на петрол и въглища, пластмаси и каучук, както и на храни, напитки и тютюневи изделия.

Производството в минното дело се възстановява с 0,9% след спад от 1% през ноември. Производството в сектора на комунални услуги се понижава с 1% на фона на необичайно мекото време.

Цялостното промишлено производство се увеличава с 0,1% през декември, след като остана непроменено през ноември. Индустриалното производство се свива с 3,1% през четвъртото тримесечие, след като нарасна с 1,8% в периода юли-септември.

Използването на капацитета за индустриалния сектор, мярка за това доколко фирмите използват ресурсите си, остава непроменено на 78,6% през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още